Bitcoin Halving: The Most Important Date In Bitcoin

Updated on: April 22nd, 2020
This content has been Fact-Checked.

Dalam panduan ini, kita akan belajar mengapa Bitcoin separuh berlaku dan bagaimana ia memberi kesan kepada harga Bitcoin.

Setelah setiap 210.000 blok, Bitcoin melewati proses yang disebut “separuh”. Mekanisme ini diintegrasikan ke dalam protokol oleh Satoshi Nakamoto sendiri. Selepas protokol berjalan melalui “separuh,” ia mengurangkan bekalan Bitcoins baru pada separuh, mengurangkan separuh ganjaran pengeluaran blok pelombong, juga.

Apakah separuh Bitcoin?

Khususnya, protokol Bitcoin memotong ganjaran blok bitcoin pada separuh. Setiap kali separuh Bitcoin berlaku, pelombong mula menerima 50% lebih sedikit BTC untuk mengesahkan transaksi.

Bitcoin - 21 juta topi atas

Seperti yang sudah anda ketahui, Bitcoin mempunyai topi atas 21 juta. Dengan kata lain, hanya terdapat 21 juta Bitcoin yang akan wujud. Jadi, mengapa Bitcoin mempunyai topi atas di tempat pertama? Ripple CO David Schwartz mengatakan bahawa terdapat tiga sebab:

Mata wang Fiat adalah sangat inflasi di dalam alam semula jadi. Federal Reserve mengawal Dolar AS. Setiap kali mereka ingin mengatur pasokan, mereka hanya dapat menyuntikkan lebih banyak uang ke dalam sistem. Ramai orang melihat ini sebagai amalan yang sangat tidak beretika. Inilah sebabnya mengapa Nakamoto dikodekan dengan keras untuk memastikan tiada siapa yang boleh mengembang bekalan Bitcoin secara rawak seperti yang mereka lihat patut.

Ketika Bitcoin pertama kali dirancang, tidak jelas apakah itu akan diadopsi di tempat pertama atau tidak. Dengan menetapkan bekalan, bakal pelabur diberi insentif untuk memperoleh Bitcoin sebelum ia habis.

Akhirnya, beberapa cara diperlukan untuk mengedarkan mata wang. Penambang pada mulanya akan menggunakan kuasa pengiraan mereka untuk mengedarkan Bitcoin. Selepas semua duit syiling telah dilombong, yuran transaksi boleh mengambil alih untuk mendapatkan tokenomik Bitcoin.

Bitcoin - Memahami pertambangan dan deflasi

Mempunyai topi 21 juta memastikan bahawa Bitcoin adalah aset deflasi, berbanding dengan inflasi. Pada teras Bitcoin terletak konsep perlombongan. Kami cukup yakin bahawa anda mesti telah mendengar istilah ini dan mungkin juga biasa dengan apa yang dimaksudkan dalam konteks Bitcoin.

Bagi mereka yang tidak tahu, pertambangan adalah proses yang node tertentu, yang disebut “penambang,” menggunakan peralatan pertambangan khusus untuk memecahkan teka-teki kriptografi keras.

Ketika Anda mengirim transaksi di Bitcoin, itu akan antrian di tempat yang disebut “mempool.” Para pelombong mengambil urus niaga ini dari mempool dan membentuk blok mereka. Jika blok memenuhi keperluan minimum, maka ia akan ditambah ke blockchain Bitcoin. Anda mesti ingat bahawa perlombongan berlaku untuk menjadi sangat intensif sumber. Ia kos banyak elektrik dan wang untuk melombong Bitcoins. Ganjaran blok sepatutnya secara ekonomi memberi insentif kepada pelombong untuk mengambil bahagian dalam proses perlombongan.

Jika tidak ada mekanisme berhenti, maka para penambang bisa, secara teoritis, melepaskan semua Bitcoins di dunia, benar-benar menyengat persamaan pasokan permintaan secara keseluruhan

Sedikit memutar - Suplai dan Permintaan

Sebelum kita pergi ke depan, mari kita memberi Anda pelajaran singkat dalam Ekonomi 101. Salah satu prinsip yang paling asas dalam mikroekonomi adalah “bekalan dan permintaan.”

Persamaan bekalan/permintaan menyatakan bahawa semua yang lain adalah sama, dalam pasaran yang kompetitif, harga produk tertentu akan berubah sehingga mencapai keseimbangan ekonomi, di mana kuantiti yang diminta adalah sama dengan kuantiti yang dibekalkan.

Jadi, ini membawa kepada dua situasi:

Pembekalan adalah tinggi dan permintaan adalah rendah, yang membawa kepada penurunan harga aset/produk.

Pembekalan adalah rendah dan permintaan adalah tinggi, yang membawa kepada kenaikan harga aset/produk.

Sekiranya pelombong dibenarkan untuk melombong Bitcoins secara sembarangan, ia akan meningkatkan bekalan yang beredar secara eksponen, menabrak harganya dalam proses tersebut. Inilah sebabnya mengapa mekanisme separuh Bitcoin dikodekan dengan keras ke dalam protokol untuk memantau pasokan sirkulasi.

Bolehkah yuran transaksi mengimbangi ganjaran blok?

Berikut adalah gambaran ringkas jadual separuh Bitcoin:

2009: Ganjaran perlombongan Bitcoin bermula pada 50 BTC setiap blok

28 November 2012: separuh Bitcoin pertama berlaku untuk mengurangkan ganjaran perlombongan kepada 25 BTC

9 Julai 2016: separuh kedua mengambil ganjaran perlombongan ke 12.5 BTC

2020: Bahagian separuh ketiga akan melihat ganjaran jatuh kepada 6.25 BTC.

Dengan anggaran ini, Bitcoin terakhir akan dilombong selepas acara separuh ke-64, yang sepatutnya berlaku sekitar 2140. Selepas Bitcoin terakhir ditambang, pelombong akan bergantung sepenuhnya kepada yuran transaksi sebagai cara pendapatan, dan bukannya ganjaran blok.

Walaupun yuran transaksi adalah paling kecil berbanding dengan menyekat ganjaran. Walau bagaimanapun, antara Disember 2017 dan Januari 2018, pada satu ketika, yuran transaksi purata melonjak sehingga $54. Sebab mengapa ini berlaku sangat mudah.

Pertimbangkan skenario ini. Ketika permintaan naik, jumlah transaksi mendapatkan antrian di lonjakan mempool Bitcoin juga. Walau bagaimanapun, blok Bitcoin dihadkan oleh saiz 1 Mb jadi hanya terdapat banyak transaksi yang boleh dilakukan untuk setiap blok. Untuk mengelakkan ini, penghantar boleh meningkatkan yuran transaksi mereka untuk memberi insentif kepada pelombong untuk memberi mereka rawatan keutamaan.

Jadi, sekitar 2140, kita boleh menjangkakan permintaan Bitcoin meningkat disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

Tiada syiling baru: Pertama, kerana tidak akan ada lagi duit syiling baru menyuntik dirinya ke dalam pasaran. Ini sepatutnya menghargai nilai Bitcoin, meningkatkan permintaan keseluruhannya. Inilah sebabnya mengapa nilai yuran transaksi juga perlu meningkat.

Gunakan kes: Ia tidak akan menjadi regangan untuk membayangkan bahawa sekitar 2140, bilangan kes penggunaan untuk Bitcoins akan meningkat sedikit. Oleh kerana bilangan kes penggunaan meningkat, jumlah urus niaga perlu meningkat juga. Ini akan, seterusnya, membawa kepada peningkatan dalam yuran transaksi juga.

Apa yang akan berlaku apabila bahagian Bitcoin?

#1 Kestabilan Perlombongan

Titik pertama untuk melihat ke dalam sambil menilai kesan separuh adalah kestabilan perlombongan sistem. Seperti yang telah kami nyatakan, pelombong memainkan peranan penting dalam ekosistem Bitcoin. Bersama dengan blok baru perlombongan dan membantu transaksi, pelombong juga bertanggungjawab untuk penjagaan rangkaian keseluruhan. Ini adalah di mana kita perlu bercakap tentang “hashrate.”

Hashrate adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kemampuan komputasi jaringan. Lebih tinggi hashrate, lebih banyak kelajuan dan keselamatan rangkaian. Sebaliknya, kurangkan hashrate, dan mengurangkan kelajuan dan keselamatan rangkaian.

Jika pelombong tiba-tiba memutuskan untuk meninggalkan rangkaian, maka perkara berikut mungkin berlaku:

Rangkaian akan tersumbat kerana transaksi tidak akan diproses kerana tiada siapa yang akan menjarakkan sebarang blok.

Kartel pertambangan yang kuat dapat menggunakan hashrate superior untuk mengambil alih jaringan Bitcoin melalui serangan 51%.

Jadi, ingatlah semua ini, ketika Anda menganggap bahwa penambang tergantung pada imbalan blok sebagai sumber pendapatan utama, bagaimana mereka berurusan dengan peristiwa separuh? Adakah, mereka hanya meninggalkan rangkaian untuk mengurangkan kerugian mereka atau adakah mereka askar pada untuk kebaikan rangkaian?

Tengoklah. Kami akan mengambil semua grafik dari BitInfoCharts.

2012 - Separuh

Bitcoin Halving: The Most Important Date In Bitcoin

Jadi, apa yang terjadi setelah peristiwa separuh? Nah, pertama, mari kita lihat kesan pada hashrate. Dalam masa dua minggu, hashrate rangkaian jatuh dari 27.61 Thash/s ke 19.98 Thash/s Walau bagaimanapun, selepas itu, hashrate semakin meningkat kepada 60 Thash/s kira-kira enam bulan kemudian. Jadi, seperti yang anda lihat, hashrate rangkaian akhirnya bertambah baik selepas kejatuhan awal.

Bitcoin Halving: The Most Important Date In Bitcoin

Sekarang mari kita lihat keuntungan perlombongan. Seperti yang anda lihat, keuntungan perlombongan menurun berikut separuh. Walau bagaimanapun, ia berjaya pulih dalam tempoh empat bulan.

2016 - Sebelah dua

Sekarang, mari kita lihat kesan separuh 2016 pada hashrate rangkaian. Hashrate jatuh dari 1.56 EHash/s kepada 1.40 EHash/s, bagaimanapun, ia akhirnya bertambah baik kepada 3.85 EHash/s dalam tempoh tujuh bulan.

Bitcoin Halving: The Most Important Date In Bitcoin

Walau bagaimanapun, graf keuntungan perlombongan tidak melukis sebagai positif gambar sebagai carta hashrate. Seperti yang anda dapat lihat, ia telah menjadi kurang menguntungkan untuk melombong Bitcoin mencatatkan separuh 2016.

Bagaimanakah pelombong Bitcoin boleh kekal menguntungkan?

Terdapat banyak langkah yang boleh diambil pelombong untuk kekal menguntungkan:

Penambang boleh memilih perkakasan cekap tenaga seperti Dragonmint T16 dan Antminer S9. ASIC ini menyediakan kuasa pemprosesan yang tinggi dengan penggunaan kuasa yang lebih rendah.

Penambang boleh memindahkan operasi perlombongan mereka ke kawasan dengan cuaca sejuk dan elektrik murah. Kawasan sejuk akan membolehkan pelombong untuk mengurangkan penggunaan tenaga daripada sistem penyejukan secara drastik, syarikat-syarikat perlombongan tertentu telah berpindah ke tempat-tempat seperti Ulaanbaatar, Mongolia, dan Bratsk di Rusia, di mana cuaca sejuk dan elektrik murah.

Pelombong juga boleh memilih sumber alternatif elektrik untuk membantu kuasa operasi mereka.

#2 Harga Bitcoin

Akhirnya, soalan besar yang semua orang bertanya. Adakah harga Bitcoin sebenarnya meningkat selepas ia melalui acara separuh? Selepas separuh tahun 2012, harga BTC/USD meningkat secara ringkas daripada $11 hingga $12 sebelum melonjak ke $1,038 dalam masa satu tahun sahaja. Itulah kenaikan harga 9,336.36%.

Kemudian, 210,000 blok kemudian, pada bulan Julai 2016, Bitcoin mengalami lonjakan harga yang lain. Dari 9 Jun hingga 9 Julai 2016, BTC/USD meningkat daripada $576 kepada $650 ketika pembeli mula mengumpul Bitcoin di dalam jangkaan separuh. Harga kemudian meningkat laju dan naik ke $2,526 tepat setahun kemudian pada 9 Julai 2017. Itu peningkatan 288.60% dalam penilaian.

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai kesan acara separuh 2012 dan 2016.

Oleh itu, ketika Bitcoin melihat kenaikan harga mencatatkan separuh 2016-, ia tidak begitu besar dengan separuh 2012-. Menurut pakar, ini berlaku kerana semua orang dalam masyarakat sangat menjangkakan separuh, jadi apa-apa tindakan harga yang diharapkan telah diambil kira.

Inilah sebabnya mengapa tidak menghairankan jika tindakan harga Bitcoin mencatatkan acara separuh 2020 tidak begitu mengejutkan. Jadi, mari kita lihat sisi lain persamaan. Apakah hujah-hujah terhadap peristiwa separuh yang mempengaruhi harga Bitcoin?

Adakah harga Bitcoin akan berubah?

Keadaan semasa Bitcoin jauh berbeza dari 2016 dan 2012. Terdapat isu-isu khusus yang perlu kita pertimbangkan untuk memahami mengapa separuh mungkin tidak menjejaskan harga Bitcoin sebanyak:

Penambang dapat menjual imbalan blok mereka daripada menahannya ketika pasar habis.

Bitcoin kini mempunyai dagangan hadapan. Oleh kerana pedagang Futures tidak memerlukan bitcoin sebenar untuk melakukan dagangan mereka, ini menjadikan volum BTC ditambang lebih kurang penting.

Jumlah volum Bitcoin yang dilombong adalah paling kecil berbanding jumlah keseluruhan yang diniagakan. Kembali pada tahun 2012 dan 2016, nisbah ini tidak condong. Walaubagaimanapun, pada masa kini, berjuta-juta Bitcoins diniagakan setiap hari. Jadi, walaupun ganjaran blok berkurangan dari 12.5 hingga 6.25, ia tidak akan membuat banyak perbezaan. Dengan kehadiran institusi di pasaran, volum dagangan Bitcoin adalah lebih tinggi berbanding sebelum ini.

Bitcoin separuh - Kesimpulan

Separuh Bitcoin adalah inti dari protokol. Fikirkan mengenainya. Separuh memastikan bahawa ia mengekalkan kualiti deflasi. Ini memastikan bahawa ia kekal secara ideologi bertentangan dengan mata wang fiat, yang dikawal berpusat dan inflasi oleh alam semula jadi.

Satoshi Nakamoto telah memastikan bahawa walaupun selepas semua Bitcoin telah ditambang, tokenomik dalaman masih akan mengekalkan rangkaian. Ia masih terlalu awal untuk memberitahu jika Bitcoin sebenarnya akan mengikuti duluan sejarahnya dan meningkatkan nilainya atau faktor-faktor baru akan menahannya.

Rajarshi Mitra
Rajarshi started writing in the blockchain space after listening to Andreas Antonopoulos’ podcast with Joe Rogan. A content generating machine, Rajarshi has been consistently producing high-quality guides and articles for us since late 2016. His articles have been shared extensively in social media and several start-ups have used his guide as learning material for their staff. He is continuously invited all over his country to give talks in various crypto seminars and conferences. He has gained a solid reputation as a speaker/educator on top of being one of the most promising writers in the crypto space. When he is not busy nerding out over the latest in the blockchain/crypto space, he is usually busy watching re-runs of top gear and MMA.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends and get +16

0
Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today

Already have an account? Sign In