Blockchain Domain Name Systems: Web 3.0 Blockchain-Based Domains

Naar Web 3.0 met Blockchain Domain Name Systems. Volgens Wikipedia is het Domain Name System (DNS) een hiërarchisch en gedecentraliseerd naamgevingssysteem voor computers, services of andere bronnen die zijn verbonden met internet of een particulier netwerk. Het doel hier is om een naamgevingsmethode te bieden die bruikbaar is in verschillende hosts, netwerken, protocolfamilies, het internet en administratieve organisaties.

In plaats van zo'n gecompliceerd lexicon te doorlopen, overweeg dan de volgende voorbeelden.

Wat is eenvoudiger om te onthouden? 74.125.239.82 of www.google.com.

Herinnert u zich niet liever www.amazon.com? Of herinnert u zich 205.251.242.54 en andere back-upadressen die ze mogelijk gebruiken?

DNS maakt het internet niet alleen eenvoudiger te gebruiken, maar het is ook van cruciaal belang voor het wijdverbreide gebruik en de acceptatie van het net.

De garanties van DNS

Nu het digitale landschap net zo exponentieel groeit als het nu is, moet DNS evolueren om voortdurend gelijke tred te houden. DNS moet het volgende garanderen:

Beschikbaarheid: DNS-service moet te allen tijde beschikbaar zijn.

Vertrouwelijkheid: Het is van cruciaal belang om de privacy te beschermen van de gebruikers die DNS-aanvragen indienen. Als privacy niet wordt gehandhaafd, kan iedereen de browsegegevens van de gebruiker analyseren.

Integriteit: DNS-gegevens moeten onbreekbaar zijn.

Het DNS-systeem is gebaseerd op een gecentraliseerd vertrouwensmodel. Het wordt over de hele wereld verspreid en beheerd door een hiërarchie van verschillende actoren. Het belangrijkste orgaan dat verantwoordelijk is voor de orkestratie is de ICANN - de regelgevende instantie van het internet.

Dus, wat kan de blockchain-technologie hier doen? Nou, heel veel, eigenlijk. In feite zou het aanzienlijke innovatie en evolutie in deze ruimte kunnen brengen.

Blockchain: Een kort overzicht

In de eenvoudigste termen is een blockchain een tijdstempelreeks onveranderlijke gegevensrecords die worden beheerd door een cluster van computers die niet eigendom zijn van een enkele entiteit. Elk van deze gegevensblokken (d.w.z. blok) wordt beveiligd en aan elkaar gebonden met behulp van cryptografische principes (d.w.z. keten).

Elk knooppunt in het netwerk van de blockchain downloadt en onderhoudt een kopie van de blockchain. Op deze manier wordt elk knooppunt dat interactief is met het netwerk op de hoogte gehouden van de nieuwste items.

De drie kerneigenschappen van de blockchain zijn — decentralisatie, onveranderlijkheid en transparantie.

Waarom is de blockchain perfect voor DNS?

Zoals we hierboven al hebben vermeld, moet een DNS drie fouten bevatten: Beschikbaarheid, Integriteit en Vertrouwelijkheid. Gelukkig kan de blockchain organisch aan deze eigenschappen voldoen. Hoe? Laten we eens kijken.

Beschikbaarheid: Een gedecentraliseerd systeem zonder centraal punt van storing kan nooit onbeschikbaar zijn.

Integriteit: De kern van het blockchain-netwerk ligt consensusprotocollen. Om een lang verhaal kort te maken, het is een gespecialiseerd algoritme waarmee een breed netwerk concrete beslissingen kan nemen.

Vertrouwelijkheid: Verzoeken om de Blockchain-gegevens te lezen kunnen op dezelfde manier worden behandeld in een HTTPS-kanaal als het DNS over HTTPS (DoH) -protocol.

Waarom blockchain een naamgevingsservice nodig heeft

Er zijn momenteel enkele problemen met traditionele blockchain die het erg moeilijk maken om mainstream adoptie te gebruiken en te verminderen.

Dit is hoe een normaal wallet adres eruit ziet: 0x483add28edbd9f83fb5db0289c7ed48c83f55982.

Dit zal vrijwel elke gemiddelde persoon wegjagen, wat de adoptie zou belemmeren. Dit is hetzelfde IP-adres probleem dat het internet moest oplossen om te exploderen in populariteit. Blockchain-bedrijven hebben een naamgevingsservice nodig om digitale identiteit vast te stellen in hun openbare adressen. Bovendien zal het veel eenvoudiger zijn voor gebruikers om te communiceren met een benoemd adres, in plaats van een reeks willekeurige alfabetten en getallen.

Dus, hoe maken we deze overgang? Hiervoor moeten we kijken naar bestaande naamgevingsservices, te beginnen met Ethereum Naming Service.

Ethereum Naming Service (ENS) Blockchain Domain Name Systems

Ethereum Name Service (ENS) biedt een namensysteem op Blockchain dat integreert met de traditionele DNS. Het biedt een veilige en gedecentraliseerde manier om verschillende bronnen aan te pakken met behulp van voor mensen leesbare namen. Dus, in plaats van uw ETH naar 0x483add28edbd9f83fb5db0289c7ed48c83f55982 te verzenden, stuurt u het gewoon naar „blockgeeks.eth.”

ENS - Onder de motorkap

Aanvankelijk geconceptualiseerd door Nick Johnson en Alex Van de Sande van de Ethereum Foundation is gebouwd met behulp van slimme contracten. Dit maakt deze adressen een stuk veiliger, privé en censuur resistent. Een andere uitstekende eigenschap die ENS bezit, is de interoperabiliteit met de rest van het ecosysteem van Ethereum. ENS kan communiceren met alle op Ethereum gebaseerde slimme contracten.

Hoe krijg je je eigen ENS domein?

De stappen voor het verkrijgen van een ENS-domein zijn vrij eenvoudig:

Gebruik een Ethereum-portemonnee zoals MetaMask.

Ga naar „manager.ens.domains” en zoek naar een beschikbare domeinnaam.

Ga door het registratieproces en bevestig uw registratie met twee transacties uit uw portemonnee.

Daarna moet u kiezen voor hoeveel jaar u nodig hebt om uw domein te registreren met huur kost $5/jaar.

Hoe ziet de ENS eruit?

ENS heeft twee hoofdcomponenten: het register en de oplossers.

Het ENS-register heeft één slim contract dat een lijst met alle domeinen en subdomeinen bijhoudt. Het systeem is opzettelijk eenvoudig gehouden, en het bestaat alleen om van een naam te verwijzen naar de oplosser die ervoor verantwoordelijk is.

Het slaat ook de volgende drie kritieke informatie op:

Domein eigenaar.

Domein resolver.

De time-to-live voor alle records onder het domein.

Domein eigenaar

De domeineigenaar kan een extern account of een slim contract zijn. De eigenaar van het domein kan:

Stel de resolver en time-to-live voor het domein in.

Domeineigendom overdragen naar een ander adres.

Eigendom van subdomein wijzigen.

Domein Resolver

Resolvers zijn verantwoordelijk voor het proces van het vertalen van namen naar adressen. Elk contract kan een oplosser worden zolang zij bepaalde normen toepassen. Elk recordtype dat behoort tot een domein, zoals een cryptocurrency-adres, IPFS-inhoudshash, enz., vereist een methode die een oplosser moet implementeren.

ENS Namehash

ENS gebruikt het Namehash-proces om de hash af te leiden van een naam met behoud van de hiërarchische eigenschappen. Fro exampl, de naamhash van 'alice.eth' is 0x787192fc5378cc32aa956ddfdedbf26b24e8d78e40109add0eea2c1a012c3dec.

Maar... wacht even.

Is niet het hele punt van RNS om dingen eenvoudiger te maken? Waarom zetten we de dingen nog steeds terug naar een hashwaarde? Nou, het blijkt dat slimme contracten niet echt direct kunnen interageren met mensen leesbare namen vanwege resourcebeperkingen.

Daarom gebruiken we namehash, een recursief proces dat een unieke hash genereert voor elke geldige domeinnaam. Alle domeinnamen doorlopen een UTS-46 normalisatieproces om ervoor te zorgen dat hoofdletters en kleine letters anders worden behandeld. Daarna doorlopen de domeinnamen het namehash proces.

RIF-naamservice (RNS)

Rootstock (RSK) is een slim contractplatform dat via sidechain-technologie verbonden is met de blockchain van Bitcoin. Met Rootstock kunt u toepassingen maken die compatibel zijn met Ethereum (het Web3/EVM/solidity-model) terwijl u nog steeds geniet van de beveiliging die wordt geboden door de Bitcoin blockchain. In de kern is Rootstock een combinatie van:

Een turing-complete resource-accounted deterministische virtuele machine (voor slimme contracten) is compatibel met de EVM van de Ethereum.

Een twee-weg gekoppelde Bitcoin sidechain (voor BTC luidende handel) gebaseerd op een sterke federatie

Een SHA256D merge-mining consensus protocol (voor consensusbeveiliging afhankelijk van Bitcoin mijnwerkers) met een 30-seconden blokinterval. (voor snelle betalingen).

Rootstock zal ook gebruik maken van zijn tech stack - de Rootstock Infrastructure Framework Open Standard (RIFOS) om te helpen bij het bouwen van een gezond economisch systeem bovenop Bitcoin. Het zal het gebruik van blockchain-technologie vergemakkelijken door het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Een van de door RIFOS uitgevoerde diensten gebeurt met de RNS of RIF Naming Serivce.

Wat is RNS?

RNS is een hiërarchische naamruimte geïnspireerd op DNS. De ontwerpdoelen van RNS zijn:

Geef een consistente naamruimte op die wordt gebruikt om naar bronnen te verwijzen.

Alle gegevens die aan een naam zijn gekoppeld, worden gelabeld met een type en query's kunnen worden beperkt tot één type.

RNS labelt alle gegevens met een klasse en het type om parallel gebruik van verschillende formaten voor typeadresgegevens mogelijk te maken.

RNS-architectuur

RNS heeft twee belangrijke componenten: RNS Registry en RNS Resolvers.

RNS-register

Het register is een specificatie voor een boomstructuur gestructureerde naamruimte en gegevens die zijn gekoppeld aan de namen. RNS staat querybewerkingen toe die specifieke typen informatie uit een bepaalde set kunnen verkrijgen. Een query specificeert een domeinnaam die van belang is voor het register en beschrijft ook het type broninformatie dat vereist is.

RNS-oplossers

Resolvers zijn contracten die informatie van een naam geven als reactie op verzoeken van klanten. Resolvers moeten een query direct beantwoorden of de query doorgeven door te verwijzen naar andere resolvers.

Weergaven Gebruikers, Register en Resolvers

Dus, we hebben nu een goed idee van wat RNS Registry en RNS Resolvers doen in het ecosysteem. Laten we nu eens kijken hoe deze twee, lang met de gebruikers, het domeinsysteem bekijken.

Gebruikersweergave: Ze hebben toegang tot het domeinsysteem via een eenvoudige resolutie bewerking. De domeinruimte heeft één structuur en de gebruiker kan informatie opvragen vanuit elke sectie van de structuur.

Weergave van de oplosser: Het domeinsysteem heeft een onbepaald aantal namen. Elke naam is gekoppeld aan een oplosser die rechtstreeks informatie verstrekt voor een set resolutietypen.

Weergave van het register: Het domeinsysteem is een hiërarchische structuur waarbij elk blad een eigenaar (contract of account) heeft en een bijbehorende resolver die de vereiste informatie verstrekt

RNS-voorwaarden

Er moet aan twee voorwaarden worden voldaan voordat RNS kan worden gebruikt om naamgevingsinformatie voor een bepaald object vast te houden:

Een toewijzingsconventie die objectnamen en domeinnamen met elkaar verbindt. Deze toewijzing definieert duidelijk hoe een object toegankelijk is.

Resource recordtypen en gegevensindelingen die u kunnen helpen bij het definiëren van het object.

Stappen die u moet volgen om een specifieke naamrecord te vinden:

Bereken de naamhash van de naam.

Krijg het bijbehorende adres van de oplosser.

Bepaal of de resolver de vereiste bronrecord ondersteunt via ERC-165-interfacedetectie.

Ontvang de gewenste bronrecord.

U kunt de RIF-marktplaats gebruiken om RNS-domeinen in handen te krijgen. Hier is een eenvoudig artikel dat u door het proces zal begeleiden.

RNS Multi-Crypto — De eerste DNS die domeinen beheert vanuit elke Blockchain

RIF heeft vorig jaar RNS geüpgraded naar RNS Multi-Crypto. Het is een eerste-van-zijn soort service die domeinen ondersteunt en beheert die afkomstig zijn van elke blockchain. Eerder kon RNS alleen adressen ondersteunen die zijn gebouwd op RSK. Gebruikers zullen nu echter ongekende flexibiliteit ervaren.

Gabriel Kurman, RIF Strategist, zei over de update:

„Bij RIF is onze visie eenvoudig: het bouwen van de protocollen, tools en bibliotheken die nodig zijn, zodat het RIF Framework de massale acceptatie van RSK- en Bitcoin-technologieën vergemakkelijkt. Een van de centrale uitdagingen met cryptoassets is dat gebruikers moeten communiceren met meerdere adressen die moeilijk te beheren en te onthouden zijn. RIF Name Service Multi-Crypto stelt consumenten in staat om assets feilloos over verschillende netwerken te verplaatsen, waardoor mainstream adoptie wordt ondersteund terwijl de beveiligingsstandaarden van RIF worden nageleefd. We zijn er trots op om de basis te bouwen die zal helpen om de cryptocurrency, blockchain en DApp-ruimte toegankelijker te maken zonder in te boeten aan de voordelen die deze technologieën bieden.”

Conclusie - Blockchain domeinnaamsystemen

Naamservices zijn cruciaal voor de algehele groei van het blockchain-ecosysteem. Zowel ENS als RNS zijn nuttige services die heel eenvoudig te gebruiken zijn en blockchain-domeinnaamsystemen voortzetten. RNS heeft nu echter een grote voorsprong ten opzichte van de eerste vanwege de multi-blockchain-functionaliteit.

Bent u het met ons eens? Geluid uit in het commentaar hieronder.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends and get +16

0
Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today

Already have an account? Sign In