3 Reasons Why Blockchain Security Matters to Enterprises

Updated on: September 16th, 2020
This content has been Fact-Checked.

Blockchain-beveiliging verwijst naar de manier waarop een crypto-netwerk wordt beveiligd, zowel tegen aanvallen van externe actoren, als om ervoor te zorgen dat de netwerkregels worden gehandhaafd. Hoe sterker de veiligheid van een keten, hoe moeilijker het is om vals te spelen door een transactie dubbel uit te geven of de keten terug te rollen naar een vroegere staat. Wanneer bekeken langs deze as, Bitcoin is's werelds veiligste blockchain, met 124 EX/h per seconde erop gericht.

Weten dat een transactie niet kan worden teruggedraaid is van grote waarde als je een ransomware afperser bent die betaling vraagt van een bedrijf waarvan de gegevens je net hebt gecodeerd. Maar waarom zouden bedrijven zich zorgen maken over het gebruik van een blockchain met sterke finaliteitsgaranties? Het is niet alsof ze DLT gebruiken om miljarden dollars te verplaatsen, per slot van rekening, of om zeer gevoelige gegevens te verzenden. Inderdaad, de meeste zakelijke dalliances met blockchain zijn in dit stadium alleen piloten. Desondanks zijn er drie belangrijke redenen waarom blockchain-beveiliging heel belangrijk is voor ondernemingen. Laten we eens naar ze kijken.

Reputatie is alles

Bedrijven kunnen niet opereren als shitcoin handelaren, Yolo-ing in projecten en ze vervolgens laten vallen bij het eerste teken van oplichterij. Ze hebben reputaties te handhaven, en kunnen niet riskeren besmet te worden door associatie met blockchains die beschamende beveiligingsfouten ondervinden. Dit betekent dat bedrijven due diligence moeten uitvoeren op zowel de technologie als het team van elk blockchain-netwerk dat ze kiezen. Het is een delicate balancing act omdat de meeste bedrijven niet kunnen bouwen op Bitcoin, ondanks de ongeëvenaarde beveiliging: ze hebben toegang nodig tot snellere en meer schaalbare ketens met slimme contractmogelijkheden.

Gelukkig zijn er manieren voor bedrijven om hun taart te hebben en te eten, zoals het selecteren van een keten die mijnen fuseert met Bitcoin, het combineren van de kenmerken van de eerste met het beveiligingsmodel van de laatste. Dit is de aanpak van Elagos, en de architectuur met meerdere zijketens, waarvan er één de DPOS-gebaseerde Ethereum sidechain is, die allemaal worden beschermd door meer dan 50% van de hashkracht van het Bitcoin-netwerk.

Voor bedrijven is de oplossing gepresenteerd door projecten als Elagos een aantrekkelijke, omdat het voortbouwt op het Bitcoin „merk” en de beveiliging waarmee het synoniem is, terwijl het de weg effent voor het lanceren van applicaties die duizenden transacties per seconde kunnen verwerken. Elagos dient in wezen als een besturingssysteem voor het web met drie kerncomponenten: Hive, een hulpmiddel om gedecentraliseerde opslag te benutten; Elalos Carrier die private en anonieme communicatie tussen gebruikers en apparaten mogelijk maakt; en Decentralized Identification (DID) zodat gebruikers en apparaten veilig kunnen zich identificeren.

Regelgevers geven de voorkeur aan bekende onbekenden

Financiële regelgevers zijn, van nature, voorzichtig. Ze worden niet gegeven aan het goedkeuren van nieuwe en zeer experimentele technologie die nog uitgebreid getest moet worden op de strijd. Het heeft de SEC-jaren geduurd om Ethereum te accepteren voor use cases die onder haar bevoegdheid vallen, zoals trading security tokens, en het agentschap heeft nog een Bitcoin ETF te verlenen. Dit betekent niet dat ze crypto hebben omarmd, maar op zijn minst de dominante en veiligste ketens hebben geaccepteerd als veiliger dan „onbekende onbekenden”: nieuwe slimme contractketens zoals Solana en Elrond waarvan de technologie indrukwekkend kan zijn, maar die zijn nog steeds onbewezen.

Als u een onderneming bent die op zoek is naar blootstelling aan blockchain, is het logisch om een netwerk te selecteren waarvan de architectuur is ontworpen met beveiliging voorop. Dat sluit Proof of Work ketens uit die kwetsbaar zijn voor 51% aanvallen zoals ETC. Het opent echter wel de deur naar ondernemingsgerichte ketens zoals Concordium die de privacy van gebruikers in evenwicht kunnen brengen met de mogelijkheid om individuele anonimiteit in te trekken wanneer autoriteiten dat vragen, en daar goede redenen voor hebben. Ontwikkeld door een trio van wereldberoemde cryptografieonderzoekers zoals Prof. Ivan Damgard, is Concordium ontworpen om robuuste cryptografische beveiliging te bieden en tegelijkertijd optimale financiële prikkels voor netwerkdeelnemers te integreren.

Concordium technologie stack.

Databases verslaan onveilige blockchains

Waarom verkennen ondernemingen in de eerste plaats het gebruik van blockchain? Afgezien van publiciteit, is het meestal omdat ze op zoek zijn naar een onafhankelijk onderhouden grootboek dat door tegenpartijen kan worden gebruikt om transacties te verrichten met volledig vertrouwen in de juistheid van de records die het bijhoudt. Denk aan staalfabrikanten die een marktplaats creëren voor de handel in metalen, of logistiek in de toeleveringsketen om voedsel van veld tot vork te volgen De laatste use case wordt gerealiseerd door projecten zoals OLWay, die is gebouwd op Hyperledger.

Als u de blockchain die u gebruikt niet kunt vertrouwen om te dienen als een onafhankelijke en nauwkeurige arbiter van informatie, kunt u beter een database gebruiken die wordt onderhouden door één partij. Gebruik een blockchain met zwakke beveiliging en u brengt de volledige waardepropositie van het project in gevaar.

Als u een onderneming bent die geïnteresseerd is in het gebruik van blockchain-technologie, is beveiliging geen bijzaak: het is het startpunt voor uw hele besluitvormingsproces. In blockchain als in het bedrijfsleven is beveiliging alles.

Nalia Khan
Blockchain / Web3 writer.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends and get +16

11
Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today

Already have an account? Sign In