DeFi - What in the world is Decentralized Finance? The Most Comprehensive Guide

Updated on: September 17th, 2020
This content has been Fact-Checked.
decentralized finance

DeFi is een van de heetste onderwerpen in de crypto-ruimte. Laten we in deze handleiding eens nader bekijken wat DeFi is en hoe het werkt. Dit zal ook de eerste zijn in een reeks gidsen over het Defi-landschap.

Een voorwendsel om te Defi: huidig economisch landschap

De traditionele financiële markt is gecentraliseerd. Centrale autoriteiten geven de reguliere valuta uit die onze economie drijft en gebruikt voor elke handel zoals de overheid en banken. Daarom is de macht om de stroom en het aanbod van dergelijke valuta's op de markt te beheren en te reguleren, aan hen. We geven ook de controle over onze activa door aan verschillende financiële organisaties zoals banken, in verwachting om hogere rendementen te behalen. Het probleem hiermee is omdat alle controle en fonds gecentraliseerd zijn, het risico ook in het midden staat.

Dit roept een paar vragen op.

Wat als centrale instanties besluiten om meer van dergelijke valuta's af te drukken om een financiële crisis aan te pakken en het tegenwerkt? Centrale lichamen bestaan uit mensen en fouten kunnen gebeuren in hun oordeel. Neem het geval van de Venezolaanse regering - hun slechte monetaire beleid, waaronder het drukken van enorme hoeveelheden geld te midden van de daling van de olieprijs - resulteerde in een inflatie van meer dan 1.000.000% volgens de IMF-gegevens. Dit heeft zijn economisch evenwicht vernietigd.

U stapelt uw geld in banken en andere financiële instellingen voor spaargeld en zet vaak vaste en terugkerende deposito's in om winst te verdienen. Deze organisaties investeren dat geld in aandelenmarkten en geven leningen tegen hoge rente en verdienen enorme winst. Maar slechts een klein deel daarvan wordt teruggegeven aan de spaarders, dat wil zeggen wij. Met de wereldwijde inflatie schommelen rond 3,64% (2% in de VS), wordt de werkelijke waarde van dit rendement nog minder. Dus sommigen van ons kiezen ervoor om te investeren.

Als het gaat om beleggen, zet u uw vertrouwen in financiële adviseurs om u te adviseren over regelingen, beleggingsfondsen en aandelenmarkt in ruil voor een bezuiniging in uw rendement. Het rendement hier is meer, maar het is riskant omdat de adviseurs ook fouten kunnen maken of geen marktrisico kunnen zien. U ontvangt dus slechts een fractie van het geld van de investering.

Hoeveel van ons hebben in het geval van de aandelenmarkt rechtstreeks aandelen van bedrijven?

Hoewel in vergelijking met 2017, nu de middenklasse mensen hebben veel meer aandelen, maar het is nog steeds sterk ongelijk aan wat de rijken hebben. Het onderzoek van NYU econoom Edward Wolff toont aan dat de top 1% van de huishoudens door vermogen bijna 38% van alle aandelen bezat. Terwijl de top 10% van de Amerikanen hebben investeringen in aandelen van meer dan $1.000.000, de volgende 40% hebben een gemiddelde van $100.000, de meeste van de rest hebben geen. Er zijn mensen in landen waar ze niet eens toegang hebben tot de aandelenmarkt.

We hebben weinig tot geen zeggenschap over waar ons geld wordt geïnvesteerd en hoe het wordt behandeld door deze bedrijven - wat betekent dat er een gebrek aan transparantie aanwezig is.

Alle problemen ontstaan door de centralisatie van de financiering die ten grondslag ligt aan de wereldeconomie, maar het is zeker geen open systeem.

De oplossing is om te decentraliseren.

Worden cryptocurrencies niet verondersteld om decentralisatie aan te pakken?

Bitcoin en andere vroege crypto-munten hebben een manier van veilige peer-to-peer handel aangeboden zonder tussenpersonen zoals een bank voor handelsafwikkeling. Dit geeft gebruikers volledige controle over hun assets.

Houd er echter rekening mee dat deze cryptocurrencies het financiële systeem niet echt gedecentraliseerd hebben. Ze hebben zojuist de uitgifte van geld en de opslag ervan gedecentraliseerd. Er zijn een paar problemen die blockchain belemmeren om het financiële systeem echt gedecentraliseerd te maken.

Hoewel de cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn, kunnen ze meestal worden benaderd via gecentraliseerde toegangspunten zoals uitwisselingen.

De meeste van deze crypto-projecten worden beheerd via gecentraliseerde bedrijven die geen verantwoordelijkheid of transparantie hebben.

Wat is DeFi?

DeFi - What in the world is Decentralized Finance? The Most Comprehensive Guide

DeFi is de afkorting voor gedecentraliseerde financiering. Gedecentraliseerde financiering omvat digitale assets, protocollen, slimme contracten en DApps die zijn gebouwd op een blockchain.

Gezien de flexibiliteit en hoeveelheid ontwikkeling, is het Ethereum-platform de primaire keuze voor de DeFi applicatie, maar dat betekent niet dat het het enige blockchain-platform is.

Beschouw DeFi als een open financieel ecosysteem waar je op een gedecentraliseerde manier verschillende kleine financiële tools en diensten kunt bouwen. Omdat dit applicaties zijn die zijn gebouwd op een bepaalde blockchain, kunnen ze worden gecombineerd, aangepast en geïntegreerd volgens uw behoeften. Net als een lego!

Wat is het DeFi-aanbod?

DeFi biedt u de controle over uw eigen vermogen.

Hoewel veel new-age banken en fintech bedrijven beloven om meer controle te bieden aan de gebruikers, in werkelijkheid, bent u nog steeds vertrouwen in hen om uw fondsen te beheren. Het doel van DeFi is om u volledige controle over uw activa te geven, en dat kan vanwege decentralisatie en blockchain-technologie. Ook nemen veel ontwikkelaars van financiële apps open-source protocollen aan voor handel via gedecentraliseerde beurzen.

Het feit dat alle protocollen open-source zijn, stelt iedereen in staat om er nieuwe financiële producten bovenop te bouwen. Ontwikkelaars over de hele wereld kunnen met elkaar samenwerken om nieuwe producten te creëren die leiden tot snellere innovatie en een veilig netwerk.

Iedereen kan hun activa veilig opslaan, verhandelen en investeren in blockchain en een veel hoger rendement verdienen dan van het traditionele financiële systeem. Aangezien er geen tussenpersonen zijn die uw asset behandelen, heeft u volledige controle over uw beleggingen.

Het DeFi-ecosysteem en haar producten

De verschillende producten die betrokken zijn bij DEFI worden ook gezamenlijk open finance genoemd, omdat het een ecosysteem is waar blockchains, digitale activa, open protocollen zijn geïntegreerd met conventionele financiële structuren.

DeFi - What in the world is Decentralized Finance? The Most Comprehensive Guide

Beeld krediet

Laten we enkele van deze producten doornemen.

Openstaande protocollen voor leningen

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een digitaal gelduitleenplatform gebouwd op een blockchain. Open Lening Protocollen zijn waarschijnlijk de meest populaire geworden onder andere open financiële sectoren in de afgelopen jaren, dankzij het recente uitgebreide gebruik van Dai, andere peer-to-peer protocollen zoals Dharma, en liquiditeitspool ontwerpen zoals Compound Finance.

Net als een bank storten gebruikers hun geld en wanneer iemand anders de digitale activa leent, verdienen ze interesses. In plaats van tussenpersonen dicteren de slimme contracten echter de leningvoorwaarden, verbinden kredietverstrekkers en kredietnemers en zijn ze verantwoordelijk voor het verdelen van de rente. Vanwege de inherente transparantie van de blockchain en geen tussenpersoon, verdient de kredietgever hogere rendementen en begrijpt hij de risico's duidelijker.

Het Open Lening Protocol is strikt gebaseerd op een openbare blockchain zoals Ethereum en dankzij het belang van zijn vermogen om digitale activa uit te lenen kan wereldwijd worden aangenomen. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele lening/creditering diensten -

Integratie met het uitlenen of lenen van digitale activa

Zekerheidstelling van digitale activa in geval van wanbetaling op de lening

Onmiddellijke afwikkeling van transacties en nieuwe gedekte leningsmethoden

Standaardisatie en interoperabiliteit die ook de kosten met automatisering kunnen verlagen

Geen kredietcontroles, wat betekent een bredere toegang tot mensen die geen gebruik kunnen maken van traditionele diensten

MakerDao is dit jaar het meest voorkomende gedecentraliseerde uitleenprotocol geworden. Dit kan worden waargenomen omdat het bedrijf meerdere stabiliteitsverhogingen heeft voorgesteld om de pariteit met haar Dai-USD prijskoppeling te behouden, veroorzaakt door schaalproblemen.

Andere dergelijke protocollen zijn Dharma en BlockFi. De latere stelt gebruikers in staat om digitale activa te lenen en uit te lenen, maar maakt gebruik van bekende kredietmodellen zoals credit checks en een bedrijf verwerking van leningen aanvragen op de backend.

Stablecoins

In tegenstelling tot andere crypto-munten die een volatiele waarde hebben, zijn stablecoins blockchain-uitgegeven tokens die zijn ontworpen om een specifieke waarde vast te houden. Dit wordt meestal gedaan door het te pinnen met fiat-valuta's zoals de Amerikaanse dollar, maar vaak met andere activa zoals goud. Stablecoin bevat onderpand om tegemoet te komen aan de prijsvariatie.

Stablecoins kunnen in de eerste plaats worden onderverdeeld in 3 types:

Fiat-zekerheden

Crypto-zekerheden

Niet-door zekerheden gedekte

#1 Fiat-zekerheden -

Dit soort stablecoins zijn het populairst. Deze munten slaan hun waarde op in fiat-valuta's zoals de Amerikaanse dollar of de euro en worden meestal verondersteld te zijn inwisselbaar tegen een 1:1 verhouding met de gekoppelde valuta.

Deze regulatory-compliant en gecontroleerde munten bieden grote mogelijkheden voor massale adoptie, aangezien actieve maatregelen worden genomen om de pin te handhaven. Een fiat-valutareserve wordt in een bank bewaard om de huidige circulerende voorraad van het token te steunen. Tether, Gemini Dollars, en USDC zijn andere dergelijke stablecoins.

Dit maakt het echter gecentraliseerd, waardoor het tegenpartijrisico ontstaat. Deze stablecoins hebben vertrouwen nodig in een gecentraliseerde entiteit en zijn daarom kwetsbaar voor verlies van peg en destabilisatie door externe geopolitieke factoren. Het wordt ook riskant wanneer er een gebrek aan vertrouwen is in het vermogen van de centrale partij om de uitgegeven schuldbewijzen te dekken. Dit probleem wordt opgelost door deze stablecoins controleerbaar te maken.

Merk op dat bedrijven achter deze stablecoins hun inkomsten krijgen uit de rente die wordt verdiend op de gedeponeerde fondsen (in fiat) van gebruikers die ze opslaan op een bankrekening. Onderzoek suggereert dat uiteindelijk, deze marge zou dalen en de klant meer ten goede zou komen.

#2 Crypto-zekergesteld -

Deze gedecentraliseerde stablecoins worden ondersteund door crypto-activa als onderpand. Ze vertrouwen op vertrouwensloze uitgifte en behouden hun 1:1 pin tegen activa via verschillende methoden, waaronder overzekerheidsstelling en incentives.

De vertrouwenloze uitgifte maakt dit type munt volledig transparant en de reserve controleerbaar. Maker's Dai is zo'n stablecoin. ETH, Het onderliggende activum is hier te hoog onderpand ten opzichte van de geleende Dai op basis van de huidige zekerheidsratio. De DAI stablecoin is bijvoorbeeld gekoppeld aan USD en wordt ondersteund door Ether. Voor elke DAI zijn er $1,50 aan Ether (ETH) munten als onderpand in het MakerDao slimme contract opgesloten.

Het onderpand wordt gehouden in een slim contract dat alleen toegankelijk is wanneer stablecoin schuld wordt gecleard. Als het teveel aan onderpand onder een bepaald vooraf bepaald niveau daalt, kan het stablecoin systeem het slimme contract sluiten en het onderpand verkopen.

De volatiliteit van de onderliggende zekerheden vormt de grootste bedreiging voor dit model. Als het onderpand te veel waarde verliest, wordt het systeem onder-zekerheden gesteld en kunnen fallback-procedures zoals stablecoin liquidatie worden ingeschakeld.

Onder deze stablecoins is Maker's Dai een interessante stablecoin omdat het alleen bestaat uit leners, terwijl het protocol zelf de geldschieter is. Zo munts/verbrandt de Dai op basis van de governance en CDP parameters. Deze stablecoin biedt gedecentraliseerde hefboomwerking en is censuurbestendig.

#3 Niet-door zekerheden gedekte -

Dit soort stablecoins zijn noch gecentraliseerd noch overzekergesteld met crypto-activa. Op basis van een algoritme levert het systeem meer tokens met een verhoogde vraag, terwijl de prijs van elk token wordt verlaagd en omgekeerd om een stabiele pin te behouden.

„Basis” is zo'n stablecoin voorbeeld, maar werd stilgelegd na regelgevingsproblemen met zijn model eind 2018.

Het risico hierbij is dat het moeilijk is om stabiliteit te handhaven terwijl de geldhoeveelheid voortdurend wordt verminderd. Ook vereist het dat de deelnemers geloven dat de vraag zal toenemen in de toekomst. In het geval dat de vraag stopt met groeien, zal de stablecoin niet in staat zijn om zijn pin te behouden.

Uitwisselingen en open marktplaatsen

In tegenstelling tot gecentraliseerde uitwisselingen zoals Coinbase, hebben gedecentraliseerde uitwisselingen peer-to-peer transacties van digitale activa tussen twee partijen op de blockchain zonder dat er derden bij betrokken zijn. Het voordeel van deze aanpak is dat er geen inschrijvingen, geen identiteitsverificatie of eventuele opnamekosten zijn.

In de afgelopen jaren zijn een aantal gedecentraliseerde beurzen (DEX's) en P2P-marktplaatsen gecreëerd. Deze uitwisselingen bevinden zich in een vroeg stadium van adoptie en dus geen aanzienlijk volume waarnemen vanwege hun kleine aantal en niet-vriendelijke User Interfaces.

Net als gecentraliseerde uitwisselingen gebruiken DEX's ook enkele zeer innovatieve methoden zoals atomaire swap voor het ruilen van crypto-tokens of andere niet-bewaarnemingsmethoden voor het uitwisselen van een actief voor een ander met minimale afwikkelingstijd of risico. Hoewel veel DEX's beweren gedecentraliseerd en niet-bewaring te zijn, is dat misschien niet het geval. Het is dus altijd beter om je eigen onderzoek te doen voordat je ze gebruikt.

Bijv. IDEX is de meest populaire DEX - een dapp op Ethereum blockchain. Andere DEX's zijn Binance DEX, Radar Relay en EtherDelta. Kyber Network en 0x zijn twee andere gedecentraliseerde uitwisselingsvoorbeelden.

Andere soorten open marktplaatsen richten zich op niet-fungibele tokens (NFT's) uitwisseling. Deze tokens worden vaak crypto-verzamelobjecten genoemd. OpenSea en Rarebits zijn twee van dergelijke platforms die helpen bij het verkennen, ontdekken en kopen of verkopen van dergelijke crypto-activa. Er zijn ook een aantal marketplaces zoals District0X waarmee u zelfs uw eigen marktplaatsen kunt creëren en kunt stemmen over governance-procedures.

Op Ethereum gebaseerde P2P marktplaatsen hebben een uitmuntend potentieel op lange termijn. Ze kunnen in de nabije toekomst markten bestrijken voor native digitale assets en tokenized real-world assets.

Platforms voor uitgifte en beleggen

Deze sector bestrijkt een breed scala aan platforms. Een aanzienlijk deel van de uitgifteplatformen is aan het honen op de markt voor beveiligingstokens. Dit platform omvat ook uitwisselingen zoals TZero van Overstock die ook fungeert als uitgiftemediums.

Polymath en Harbor zijn twee van dergelijke beveiligingstokenuitgifteplatforms die het nodige kader, tools en bronnen bieden voor emittenten om tokenized effecten op een blockchain te lanceren. Ze hebben hun eigen gestandaardiseerde tokencontracten voor effecten zoals de ST-20 en R-Token. Het stelt hen in staat om compliance te automatiseren en handelsparameters aan te passen aan de wettelijke vereisten. Daarnaast zijn ze ook geïntegreerd met verschillende dienstverleners zoals bewaarnemers, makelaar-dealers, rechtspersonen om emittenten bij te staan.

Er zijn verschillende slimme contractgebaseerde assetbeheerplatforms zoals Melonport die prijs-feeds, uitwisselingen, compliance, risicomanagement enz. integreert. Deze platforms bieden een front-end digital asset management interface die is gebaseerd op IPFS.

Naarmate meer spelers, met name instellingen, open financiële markten betreden, zullen deze uitgifteplatforms en frameworks voor investeringsbeheer waarschijnlijk snel aan kracht winnen.

Hoe gedecentraliseerd is Defi werkelijk?

In de crypto-ruimte wordt gezegd -

„Een systeem is alleen gedecentraliseerd als zijn meest centrale component.”

Dit is deels waarheid, aangezien decentralisatie in volgorde en op meerdere niveaus bestaat. De mate van decentralisatie in de DEFI-diensten varieert, aangezien noch elk onderdeel gedecentraliseerd kan worden, noch het zou moeten zijn

Laten we het bijvoorbeeld hebben over het categoriseren van gedecentraliseerde leningprotocollen die kunnen worden gedaan op basis van gemeenschappelijke componenten alle DEFI-leningprotocollen, zoals bewaarneming, prijsfeeds, verstrekking van margestortingen, initiatie van margestortingen, protocolontwikkeling en rentebepaling.

Degree 0 Defi aka CEFI: Centralized Finance (CEFI) -producten zijn bewaarneming van aard, gebruiken gecentraliseerde prijsfeeds en initiëren margestortingen, bieden liquiditeit voor hun margestortingen en bepalen de rentetarieven centraal.

Voorbeelden - BlockFi, ZOUT, Celsius, Nexo.

Degree 1 Defi: Deze categorieën van DEFI-producten zijn niet-bewaring, maar gebruiken gecentraliseerde prijsfeeds, initiëren margestortingen centraal, bieden liquiditeit centraal, bepalen de rentetarieven centraal en beheren updates en platformontwikkelingen centraal.

Voorbeelden - Dharma.

Degree 2 Defi: Deze DEFI-producten van niveau 2 zijn niet-bewaarneming, maar hebben één extra gedecentraliseerd onderdeel uit de lijst terwijl de rest centraal wordt beheerd.

Voorbeelden - Expo, Nuo, ETHLend.

Degree 3 Defi: Degree 3 DEFI-producten zijn ook niet-bewaarneming en hebben permissionless initiatie van margestortingen en verstrekking van margestortingliquiditeit, terwijl de rest centraal wordt beheerd.

Voorbeelden - MakerDao, Compound.

Degree 4 Defi: Wat verschilt in deze soorten DEFI-producten zijn naast niet-bewaarneming, met permissionless margestortingen en het verstrekken van margestortingen, zijn de prijsfeeds gedecentraliseerd, terwijl de rest twee gecentraliseerd zijn.

Voorbeelden - DydX, Fulcrum.

Degree 5 Defi: Hier wordt de rentebepaling gedecentraliseerd samen met de eerste drie componenten in Degree 4 Defi, maar de controle voor de platformontwikkelingen en -updates is gecentraliseerd.

Voorbeelden - Bzx.

Degree 6 Defi: In de laatste categorie moet elk onderdeel van Defi gedecentraliseerd zijn. Maar vanaf nu is geen Defi protocol volledig gedecentraliseerd.

Ook voor Stablecoins, met uitzondering van een paar zoals DAI, zijn niet alle stablecoins gedecentraliseerd. Het zijn gewoon tokens die fiat-deposito's vertegenwoordigen die ergens in een bank worden gehouden. Dat is waarom je je asset kunt tokeniseren en door de blockchain kunt bewegen, maar de noodzaak om het geld fysiek in te wisselen en te beheren bestaat fysiek.

Totdat de wet zich volledig aanpast aan de DEFI-diensten, zal er altijd een vorm van centralisatie zijn. Neem bijvoorbeeld het geval van het kopen van een woning op de blockchain. Hoewel je de akte kunt tokeniseren, zouden de wet en de rechtbank van dat land dat moeten erkennen.

Is er enig risico verbonden aan Defi?

Bij elk product met een hoog rendement is er altijd een risico bij betrokken en DeFi heeft ook een eerlijk aandeel.

Veilig omgaan met cryptocurrencies en financiële tools vereist gespecialiseerde kennis, dus er is natuurlijk een risicofactor bij betrokken. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om zijn sleutel en bezittingen geheim te houden, een hardwareportemonnee en multi-factor authenticatie te gebruiken.

De beruchte DAO hack gebeurde in juni 2016. Tijdens het incident slaagde de hacker erin om een derde van het DAO-geld over te maken naar een ander account door misbruik te maken van een kwetsbaarheid in de codering. Dit dwong de Ethereum-gemeenschap om de blockchain hard te vorken om de fondsen te herstellen. DApp en Smart contractbeveiliging is sindsdien veel moeilijker geworden, maar het zou onverantwoord zijn om het voor lief te nemen. Sommige DeFi-tools hebben beveiligingsaudits doorlopen - Dai heeft tot nu toe bijvoorbeeld vier beveiligingsaudits ontvangen. Verder zijn er bedrijven zoals de Nexus Mutual die het initiatief hebben genomen om verzekeringen te ontwikkelen om zaken als slim contractfalen te dekken.

Als DeFi-gebruiker moet u uzelf op de hoogte houden van de veranderende servicevoorwaarden tussen verschillende DeFi-producten, portefeuilles, uitwisselingen en crypto-projecten. Sommige DeFi-producten kunnen nieuwe dimensies toevoegen die zijn gekoppeld aan DAO's die het protocol of platform regelen. MarkDao-tokenhouders kunnen bijvoorbeeld stemmen over de stabiliteitsvergoeding van Dai, die tot nu toe de waarde heeft ervaren die varieert van minder dan 1% tot 20%.

Net als bij de traditionele valuta gebruiken beleggers gewoonlijk historische gegevens en benchmarks, zoals de jaarlijkse inflatie van een valuta en de risicovrije rendementspercentage om investeringsmogelijkheden te evalueren. Maar in het geval van Defi maakt het gebrek aan uitgebreide historische gegevens en benchmarks het moeilijk om het risico van investeringen in DEFI te beoordelen.

Om deze risico's te beperken, zijn tokens zoals CDAi (Compound Dai) voorgesteld. CDAi wint automatisch variabele rente met behulp van het samengestelde leningprotocol. Hierdoor kunnen gebruikers relatief risicovrij investeren in DEFI-producten.

DeFi - Conclusie

De DEFI-markt is klein in vergelijking met traditionele financiële middelen, maar heeft zijn tempo sinds vorig jaar snel opgepikt. Met meer projecten en financiële DApps kunnen we verwachten een echt gedecentraliseerde financiële realiteit te bereiken waar de traditionele financiële markt perfect synchroon werkt met digitale activa en blockchain.

Rajarshi Mitra
Rajarshi started writing in the blockchain space after listening to Andreas Antonopoulos’ podcast with Joe Rogan. A content generating machine, Rajarshi has been consistently producing high-quality guides and articles for us since late 2016. His articles have been shared extensively in social media and several start-ups have used his guide as learning material for their staff. He is continuously invited all over his country to give talks in various crypto seminars and conferences. He has gained a solid reputation as a speaker/educator on top of being one of the most promising writers in the crypto space. When he is not busy nerding out over the latest in the blockchain/crypto space, he is usually busy watching re-runs of top gear and MMA.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends and get +16

0
Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today

Already have an account? Sign In