Fungible vs Non-Fungible Tokens - What is The Difference?

Rajarshi Mitra

Vandaag gaan we kijken naar fungibele vs Non-Fungible Tokens, aka NFTS, aka nifty. Ze barsten in de mainstream uit met de plotselinge populariteit van cryptokitties - een virtueel kattenverzamelspel. Hoewel de op Ethereum gebaseerde ERC-721 de meest populaire NFT op de markt blijft, zijn er verschillende projecten, zoals RSK, die hun eigen verzamelbare tokens hebben geproduceerd. Dus, voordat we hier op ingaan, laten we wat achtergrondonderzoek doen.

Wat is Een Token?

In het echte leven is een token iets dat dient als een zichtbare of tastbare weergave van een feit, kwaliteit, gevoel, enz. je kunt nu je zakken legen en de kans is groot dat je over veel real-life tokens struikelt.

Uw kantoorkaart laat zien dat een bedrijf u betaald in dienst heeft.

Uw rijbewijs is een token, wat aangeeft dat u de training hebt gevolgd die nodig is om in uw land te rijden.

Uw hotelsleutelkaart geeft aan dat u het hotel voor uw kamer heeft betaald.

Evenzo is in het cryptoversum een token een representatie van „iets” in zijn specifieke ecosysteem. Het kan waarde geven, inzetten, stemmen, of iets anders. Een token is niet beperkt tot één specifieke rol; het kan vele rollen vervullen in zijn eigen ecosysteem. Een token vertegenwoordigt een actief of hulpprogramma dat een bedrijf heeft, en ze geven het meestal weg aan hun investeerders tijdens een openbare verkoop.

De rollen van een token

Een token is een weergave van iets in zijn specifieke ecosysteem. Het kan waarde zijn, inzet, stemrecht of wat dan ook. Een token is niet beperkt tot een specifieke rol; het kan veel functies vervullen in zijn eigen ecosysteem, zoals:

Toll: Een token kan fungeren als een toegangspoort tot de Dapp. Kortom, om toegang te krijgen tot de Dapp, moet je de tokens vasthouden.

Stemrechten: De tokens kunnen ook de houders kwalificeren om bepaalde stemrechten te hebben. Denk aan EOS, als je EOS-tokens vasthoudt, kun je stemmen op blokproducenten.

Value Exchange: Dit is een van de meer traditionele rollen van tokens binnen het ecosysteem. Tokens kunnen helpen bij het creëren van een intern economisch systeem binnen de applicatie.

Verbetering van gebruikerservaring: het token kan ook de houders in staat stellen om de gebruikerservaring te verrijken binnen de grenzen van de specifieke omgeving. Bijv. In Brave (een webbrowser) krijgen houders van BAT (tokens gebruikt in Brave) het recht om de klantervaring te verrijken door hun tokens te gebruiken om advertenties of andere op aandacht gebaseerde diensten toe te voegen op het Brave platform.

Valuta: Het kan worden gebruikt als waardeopslag om transacties uit te voeren, zowel binnen als buiten het gegeven ecosysteem.

Eigendom van iets unieks: Een niet-fungibele token kan iets unieks voor die specifieke gebruiker vertegenwoordigen. Bijv. Cryptokitties.

Fungible vs niet-fungibele tokens

Oké, we hebben wat achtergrondinformatie verkregen over hoe tokens werken, laten we eens kijken naar het verschil tussen fungibele en niet-fungibele tokens. Volgens Investopedia:

„Fungibility is een goed of de uitwisselbaarheid van een actief met andere individuele goederen of activa van hetzelfde type.”

Laten we dit begrijpen met een voorbeeld.

Stel dat je een briefje van 100 dollar van een vriend leent. Om haar terug te betalen, moet je haar echt terugbetalen met precies hetzelfde briefje?

Absoluut niet.

Je kunt haar terugbetalen met een briefje van 100 dollar. In feite kunt u uw vriend 2 biljetten van 50 dollar of zelfs 10 10-dollarbiljetten geven. Het komt prima omdat dollars (of papieren valuta's in het algemeen) voor het grootste deel fungibel zijn.

Laten we aannemen dat je de auto van je vriend leent. Zal ze het goed vinden als je een andere auto naar haar terugbrengt? Wat als je haar auto kapot maakt en haar de motor, wielen, deuren, enz. teruggeeft? Je hebt geluk als ze geen klacht tegen je indient.

Dus, wat is er hier gebeurd?

Een auto telt als collectible, daarom is het niet fungibel.

Dit is het fundamentele verschil tussen een fungibel actief en een niet-fungibel actief.

Valuta krijgen meer waarde door zijn fungibiliteit. Hoe breder beschouwd en geaccepteerd een specifieke munt is, hoe meer mensen het zullen gebruiken, en dus meer de waarneembare waarde zal zijn. Dus, als betaling een van de belangrijkste hulpprogramma's is van het token waarin u geïnteresseerd bent, moet u controleren of het token fungibel is of niet.

Niet-fungibility is een gewenste asset wanneer uw token een collectible is en zijn waarden wint uit zijn unieke karakter.

Ethereum-tokenstandaarden: ERC-20 vs ERC-721

Om een gezond ecosysteem te creëren, is het essentieel dat de Dapps die bovenop Ethereum zijn gebouwd naadloos met elkaar kunnen communiceren. Wat gebeurt er echter als we twee tokens hebben, bijvoorbeeld Token Alpha en Token Beta, en beide verschillende slimme contractstructuren hebben?

Om de twee tokens te laten interageren, zullen de ontwikkelaars zowel hun contracten zorgvuldig moeten bestuderen en precies in kaart moeten brengen hoe deze tokens met elkaar zullen werken.

Dit voorspelt niet veel goeds voor schaalbaarheid, of wel?

Als er 100 verschillende tokens zijn met 100 verschillende contracten, dan zal om alle kwalificaties en voorwaarden te beperken die nodig zijn om ervoor te zorgen dat overdrachten kunnen doorlopen tussen al deze tokens een enorme hoeveelheid complexe berekeningen nodig hebben. Dit is helemaal geen ideaal scenario.

Dit is de reden waarom een beslissing werd genomen om de regels die de onderliggende architectuur van het token regelen te standaardiseren. Deze reeksen regels worden ERC-20 genoemd. De „ERC” staat voor „Ethereum Request for Commentaar”, terwijl het nummer '20' aan dit verzoek is toegewezen.

Laten we eens kijken naar wat de fundamenten van ERC20 bouwt:

Totaalaanbod

Balantevan

overdracht

TransferVan

goedkeuren

uitkering

Dit zijn de regels en functies die de ERC-20-tokens verplicht moeten hebben. Ze kunnen echter ook de volgende 3 optionele kenmerken hebben.

Token-naam

Symbool

Decimaal (maximaal 18)

Deze regels definiëren de ERC-20, fungibele standaard.

Eigenschappen van fungibele tokens

Een ander token van hetzelfde type kan één token vervangen.

De onderliggende regels die van toepassing zijn op de tokens zijn hetzelfde.

Fungibele tokens zijn deelbaar en verschillende kleinere fracties kunnen worden gebruikt om een groter bedrag terug te betalen. Bijvoorbeeld 1 BTC kan worden terugbetaald met 0,50 BTC, 0,30 BTC en 0,20 BTC.

ERC-721 — De niet-fungibele standaard

De ERC-721-tokenstandaard helpt bij het maken van niet-fungibele tokens. In veel opzichten lijkt het qua functionaliteit vrij op ERC-20. Deze gelijkenis bestaat om twee redenen:

Ten eerste is het gemakkelijker voor ontwikkelaars om de overgang te maken., ze hoeven geen heleboel nieuwe dingen te leren

Het maakt het leven veel gemakkelijker voor gebruikers die deze tokens in gewone portefeuilles kunnen opslaan en deze op beurzen kunnen verhandelen.

De interface voor ERC-721 biedt twee methoden:

OwnerOf: om de eigenaar van een token te bevragen

TransferFrom: om eigendom van een token over te dragen

ERC-721 Functies

De ERC-721 standaard definieert de volgende functies: naam, symbool, TotalSupply, BalanceOf, OwnerOf, goedkeuren, TakeOwnerByIndex, tokenOfOwnerMetadata. Het beschrijft ook twee gebeurtenissen: Overdracht en Goedkeuring.

Voordat we ingaan op individuele functiediscussies, moet je weten wat we bedoelen met de Token Ownership en Token Creatie van de ERC-721-functies.

Token Eigendom

Wanneer u ERC-20-tokens koopt, worden uw eigendomsrechten geschreven in de slimme contracten. Het slimme contract bevat ook gegevens over hoeveel tokens elk adres zal hebben na de deal... en dat is het. Het ding is dat deze contracten zich geen zorgen hoeven te maken over specifieke tokens omdat ze fungibel zijn, dus ze zijn allemaal hetzelfde.

De waarde van één ERC-721-token is echter niet hetzelfde als een ander ERC-741-token vanwege de niet-fungibiliteit. Het toevoegen van een adres en saldo aan het contract zal niet genoeg zijn; de unieke eigendomsgegevens van een token moeten ook worden toegevoegd.

Evenementen

Gebeurtenissen worden afgevuurd wanneer een contract hen belt, en ze worden uitgezonden naar alle luisterprogramma's.

Programma's buiten het contract luisteren naar de gebeurtenissen, zodat ze de code bij uitvoering kunnen uitvoeren. De ERC-721 standaard behandelt twee evenementen:

Overdracht ()

Goedkeuring ()

#1 Overdracht

Wanneer een token van handen verandert, wordt deze gebeurtenis afgevuurd. Elke keer dat het eigendom van een token van de ene persoon naar de andere verplaatst, wordt deze gebeurtenis weggevuurd. Het beschrijft het volgende:

Welke account heeft het token verzonden?

Welke account heeft het token ontvangen?

Welk token is overgedragen (door ID-controle)?

#2 Goedkeuring

Deze tweede gebeurtenis wordt gestart wanneer een gebruiker een andere gebruiker de eigenaar van een bepaald token toestaat. De gebeurtenisgegevens welke account momenteel eigenaar is van het token en welke account krijgt de toestemming om het in de toekomst te bezitten. Het controleert ook de token-ID om te bepalen welk specifieke token is goedgekeurd om eigendom over te dragen.

Andere niet-fungibele tokenstandaarden

#1 ERC-1155

ERC-1155 is een andere niet-fungibele tokenstandaard die wordt gepopulariseerd door het Enjin-team. De ID's die hier worden gedefinieerd, vertegenwoordigen geen enkel item, maar klassen van activa. Dus, als we een „kaarten” collectible willen maken, kunnen we een ID hebben die „kaarten” vertegenwoordigt. Een portemonnee kan er 50 van hebben.

Een voordeel dat ERC-1155 heeft ten opzichte van ERC-721, zou een gebruiker deze 50 kaarten moeten overdragen door de staat van het smart contract te wijzigen. Het nadeel van ERC-155 ligt echter in het verlies van traceerbaarheid.

#2 ERC-998

Composables zoals ERC-998 bieden een sjabloon waarmee NFT's zowel niet-fungibele als fungibele activa kunnen bezitten.

Voors en tegens van niet-fungibele tokens

Voors

ERC-721-standaard kan een manier zijn waarmee elk belangrijk actief kan worden getokeniseerd op een openbare of hybride blockchain met volledige onveranderlijkheid en beveiliging.

Niet-fungibele tokens kunnen worden ontworpen met veel meer bronnen dan beschikbaar voor de meeste in die tijd. Gebruikers kunnen dit doen door extra context en informatie toe te voegen aan de metadata van het item.

Nadelen:

De ERC-721-tokenstandaard is nog steeds relatief nieuw.

Fungibele tokens zijn tot op zekere hoogte deelbaar. ERC-721 kan gewoon niet worden verdeeld en moet worden gekocht of verkocht in zijn geheel.

Zoals eerder vermeld, zijn verschillende projecten begonnen met het uitgeven van NFT-tokens. Een van die is toevallig RSK.

Wat is RSK?

Rootstock (RSK) is een slim contractplatform dat is verbonden met de Bitcoin blockchain via sidechain-technologie. Rootstock is geboren om compatibel te zijn met de applicaties van Ethereum (het WEB3/EVM/Solidity-model). Het idee achter de creatie van RSK was om de Bitcoin blockchain smart contract functionaliteiten te geven. In zijn kern is Rootstock een combinatie van:

Een turing-complete resource-accounted deterministische virtuele machine (voor slimme contracten) compatibel met de EVM van Ethereum.

Een twee-weg gekoppelde Bitcoin sidechain (voor BTC luidende handel) op basis van een sterke federatie.

Een SHA256D merge-mining consensusprotocol (voor consensusbeveiliging afhankelijk van Bitcoin's mijnwerkers) met een blokinterval van 30 seconden. (voor snelle betalingen).

RSK: NFT Use Cases

Het partnerschap met Watafan kan de vooruitgang van RSK op het gebied van niet-fungibele tokens perfect beschrijven.

Watafan zal beroemdheden toestaan om hun eigen digitale ruilkaarten te maken, oftewel watacards.

Beroemdheden kunnen de watacards weggeven aan hun fans als een geschenk of handtekening.

Ze kunnen hun persoonlijke portemonnee gebruiken om deze kaarten cryptografisch te ondertekenen.

Slimme contracten beschermen het intellectuele eigendom van de idolen.

Telkens als fans ruilen watacards op de secundaire markt onder elkaar. De betrokken beroemdheid zal een deel van de aandelen ontvangen.

Watafan wil het digitale eigendom naar een hoger niveau tillen door gebruik te maken van slimme contracten. Watafan-idolen kunnen hun auteursrechten en digitale identiteit beveiligen met RSK slimme contracten.

Op lange termijn zullen watacards zichzelf verstevigen als een nieuw soort troef dat kan helpen de intellectuele auteursrechten van kunstenaars, atleten, muzikanten, acteurs en anderen te behouden.

Hoe bouw ik een RSK NFT?

Hier is een goede bron om aan de slag te gaan met het coderen van uw niet-fungibele token en een video met stapsgewijze instructies om uw eigen verzamelbare token op het RSK-netwerk te maken.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends and get +16

1,331
Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today

Already have an account? Sign In