Proof of Work vs Proof of Stake: Basic Mining Guide

Ameer Rosic

3 years ago
46 COMMENTS

Proof of of Work vs Proof of Stake: Nyligen har du kanske hört talas om idén att flytta från ett Ethereum konsensus baserat på Proof of Work (POW) -systemet till ett baserat på det så kallade Proof of of Stake.

I den här artikeln kommer jag att förklara för dig de viktigaste skillnaderna mellan Proof of Work vs Proof of Stake och jag kommer att ge dig en definition av gruvdrift, eller processen nya digitala valutor släpps via nätverket.

Dessutom, vad kommer att förändras när det gäller gruvteknik om Ethereum samhället beslutar sig för att göra övergången från “arbete” till “insats”?

Den här artikeln vill vara en grundläggande guide för att förstå problemet ovan. Om du letar efter en mer detaljerad genomgång, kolla våra blockchain-kurser på Ethereum.

Vad är beviset på arbete?

Låt oss först och främst börja med grundläggande definitioner.

Bevis på arbete är ett protokoll som har huvudmålet att avskräcka cyberattacker som en distribuerad denial-of-service attack (DDoS) som har till syfte att uttömma resurserna i ett datorsystem genom att skicka flera falska förfrågningar.

Begreppet Proof of work existerade redan innan bitcoin, men Satoshi Nakamoto tillämpade denna teknik på hans/hennes — vi vet fortfarande inte vem Nakamoto egentligen är — digital valuta som revolutionerar hur traditionella transaktioner sätts in.

Pow idén publicerades ursprungligen av Cynthia Dwork och Moni Naor 1993, men termen “bevis på arbete” myntades av Markus Jakobsson och Ari Juels i ett dokument som publicerades 1999.

Men, återvänder hittills, Proof of work är kanske den största idén bakom Nakamoto's Bitcoin vitbok — publicerad redan 2008 — eftersom det tillåter tillförlitlig och distribuerad konsensus.

Träna för att bli en blockchain utvecklare Starta din gratis testperiod idag!

Vad är pålitlig och distribuerad konsensus?

Ett pålitligt och distribuerat konsensussystem innebär att om du vill skicka och/eller ta emot pengar från någon behöver du inte lita på tjänster från tredje part.

När du använder traditionella betalningsmetoder måste du lita på en tredje part för att ställa in din transaktion (t.ex. Visa, Mastercard, PayPal, banker). De har ett eget privat register som lagrar transaktionshistorik och saldon för varje konto.

Det vanliga exemplet för att bättre förklara detta beteende är följande: om Alice skickade Bob $100, skulle den betrodda tredjepartstjänsten debitera Alices konto och kreditera Bob's en, så de båda måste lita på att denna tredje part är att gå göra det rätta.

Med bitcoin och några andra digitala valutor har alla en kopia av liggaren (blockchain), så ingen behöver lita på tredje part, eftersom vem som helst direkt kan verifiera den skrivna informationen.

Bevis på arbete och gruvdrift

Att gå djupare, bevis på arbete är ett krav för att definiera en dyr datorberäkning, även kallad gruvdrift, som måste utföras för att skapa en ny grupp av förtroendelösa transaktioner (det så kallade blocket) på en distribuerad liggare som kallas blockchain.

Gruvdrift tjänar som två syften:

Att verifiera legitimiteten i en transaktion, eller undvika den så kallade dubbla utgifter;

Skapa nya digitala valutor genom att belöna gruvarbetare för att utföra föregående uppgift.

När du vill ställa in en transaktion är detta vad som händer bakom kulisserna:

Transaktioner buntas ihop till vad vi kallar ett block;

Gruvarbetare verifierar att transaktioner inom varje block är legitima;

För att göra detta bör gruvarbetare lösa ett matematiskt pussel som kallas arbetsbevis problem;

En belöning ges till den första gruvarbetaren som löser varje block problem;

Verifierade transaktioner lagras i den offentliga blockkedjan

Denna “matematiska pussel” har en nyckelfunktion: asymmetri. Arbetet måste i själva verket vara måttligt hårt på beställarens sida men lätt att kontrollera efter nätverket. Denna idé är också känd som en CPU-kostnadsfunktion, klient pussel, beräknings pussel eller CPU prissättning funktion.

Alla nätverksgruvarbetare tävlar om att vara de första att hitta en lösning på det matematiska problemet som rör kandidatblocket, ett problem som inte kan lösas på andra sätt än genom brute force så som i huvudsak kräver ett stort antal försök.

När en gruvarbetare äntligen hittar rätt lösning, meddelar han/hon den till hela nätverket samtidigt och får ett kryptovalutapriset (belöningen) som tillhandahålls av protokollet.

Ur teknisk synvinkel är gruvprocessen en operation av omvänd hashing: den bestämmer ett tal (nonce), så den kryptografiska hashalgoritmen för blockdata resulterar i mindre än en given tröskel.

Denna tröskel, kallad svårighet, är vad som bestämmer konkurrenskraften hos gruvdrift: mer datorkraft läggs till nätverket, desto högre denna parameter ökar, ökar också det genomsnittliga antalet beräkningar som behövs för att skapa ett nytt block. Denna metod ökar också kostnaden för blockskapandet, driver gruvarbetare att förbättra effektiviteten i sina gruvsystem för att upprätthålla en positiv ekonomisk balans. Denna parameteruppdatering bör ske ungefär var 14: e dag och ett nytt block genereras var 10: e minut.

Bevis på arbete används inte bara av bitcoin blockchain utan också av ethereum och många andra blockchains.

Vissa funktioner i beviset på arbetssystemet är olika eftersom skapade specifikt för varje blockchain, men nu vill jag inte förvirra dina idéer med alltför tekniska data.

Det viktiga du behöver förstå är att nu Ethereum utvecklare vill vända tabellerna, med hjälp av ett nytt konsensussystem som kallas bevis på insats.

Vad är Bevis of stake?

Bevis på innehav är ett annat sätt att validera transaktioner baserat och uppnå den delade konsensusen.

Det är fortfarande en algoritm, och syftet är detsamma med beviset på arbete, men processen för att nå målet är helt annorlunda.

Bevis på insats första idé föreslogs på bitcointalk forum tillbaka 2011, men den första digitala valutan att använda denna metod var Peercoin 2012, tillsammans med ShadowCash, Nxt, BlackCoin, Nushares/Nubits, Qora och Nav Coin.

Till skillnad från Proof-of-work, där algoritmen belönar gruvarbetare som löser matematiska problem med målet att validera transaktioner och skapa nya block, med bevis på insats, är skaparen av ett nytt block väljs på ett deterministiskt sätt, beroende på dess rikedom, också definieras som insats.

Ingen blocket belöning

Dessutom skapas alla digitala valutor tidigare i början, och deras antal ändras aldrig.

Det betyder att i POS-systemet finns det ingen blockbelöning, så gruvarbetarna tar transaktionsavgifterna.

Det är därför som gruvarbetare i detta POS-system i stället kallas förfalskare.

Varför Ethereum vill använda PO?

Ethereum-samhället och dess skapare, Vitalik Buerin, planerar att göra en hård gaffel för att göra en övergång från bevis på arbete till bevis på insats.

Men varför vill de byta från den ena till den andra?

I ett distribuerat samförstånd baserat på beviset på arbete behöver gruvarbetare mycket energi. En Bitcoin-transaktion krävde samma mängd el som att driva 1,57 amerikanska hushåll under en dag (data från 2015).

Och dessa energikostnader betalas med fiat-valutor, vilket leder till ett konstant nedåtgående tryck på det digitala valutavärdet.

I en ny forskning hävdade experter att bitcoin-transaktioner kan förbruka lika mycket el som Danmark fram till 2020.

Utvecklare är ganska orolig för detta problem, och Ethereum samhället vill utnyttja beviset på insats metod för en mer grönare och billigare distribuerad form av konsensus.

Dessutom är belöningar för skapandet av ett nytt block olika: med arbetsbevis kan gruvarbetaren potentiellt äga ingen av den digitala valutan han/hon gruvdrift.

I Proof-of-stake är förfalskare alltid de som äger mynten präglade.

Hur väljs förfalskare?

Om Casper (det nya beviset på insats konsensusprotokollet) kommer att genomföras, kommer det att finnas en valideringspool. Användare kan gå med i denna pool som ska väljas som förfalskare. Denna process kommer att vara tillgänglig genom att ringa Casper-kontraktet och skicka Ether — eller myntet som driver Ethereum-nätverket — tillsammans med det.

“Du blir automatiskt inducerad efter en tid”, förklarade Vitalik Buterin själv på ett inlägg delas på Reddit.

“Det finns inget prioritetssystem för att bli inducerad i valideringspoolen själv; vem som helst kan delta i vilken omgång de vill, oavsett antalet andra snickare,” fortsatte han.

Belöningen för varje validerare kommer att vara “någonstans runt 2- 15%”, men han är inte säker än.

Buerin hävdade också att det inte kommer att finnas någon gräns för antalet aktiva validerare (eller förfalskare), men det kommer att regleras ekonomiskt genom att sänka räntan om det finns för många validerare och öka belöningen om det finns för få.

Ett säkrare system?

Alla datorsystem vill vara fria från möjligheten till hackerattacker, särskilt om tjänsten är relaterad till pengar.

Så det största problemet är: bevis på insats är säkrare än bevis på arbete?

Experter är oroliga för det, och det finns flera skeptiker i samhället.

Genom att använda ett arbetsbevissystem skärs dåliga aktörer ut tack vare tekniska och ekonomiska hinder.

Faktum är att programmering av en attack till ett POW-nätverk är väldigt dyrt, och du skulle behöva mer pengar än du kan stjäla.

I stället måste den underliggande POS-algoritmen vara så skottsäker som möjligt eftersom ett bevis på insatsbaserat nätverk kan vara billigare att attackera utan särskilt straff.

För att lösa problemet skapade Buerin Casper-protokollet, designa en algoritm som kan använda uppsättningen vissa omständigheter under vilka en dålig validerare kan förlora sin insättning.

Han förklarade: “Ekonomisk finalitet uppnås i Casper genom att kräva validatorer att skicka in insättningar för att delta, och ta bort deras insättningar om protokollet bestämmer att de agerade på något sätt som bryter mot vissa regler (” snedstreck villkor “).”

Slasningsvillkor hänvisar till omständigheterna ovan eller lagar som en användare inte ska bryta.

Bevis på arbete vs bevis på påle: Slutsats

Tack vare ett POS-system behöver validerare inte använda sin datorkraft eftersom de enda faktorer som påverkar deras chanser är det totala antalet egna mynt och nuvarande komplexitet i nätverket.

Så denna möjliga framtida övergång från POW till PO kan ge följande fördelar:

Energibesparingar.

Ett säkrare nätverk när attacker blir dyrare: om en hackare vill köpa 51% av det totala antalet mynt, reagerar marknaden genom snabb prisuppskattning.

På så sätt kommer CASPER att vara ett säkerhetsprotokoll som bygger på ett ekonomiskt konsensussystem. Noder (eller validerarna) måste betala en deposition för att vara en del av konsensusen tack vare de nya blocken skapas. Casper-protokollet kommer att bestämma den specifika mängden belöningar som mottagits av validerarna tack vare dess kontroll över insättningar.

Om en validerare skapar ett “ogiltigt” block, kommer hans deposition att raderas, liksom hans privilegium att vara en del av nätverkskonsensen.

Med andra ord är Caspers säkerhetssystem baserat på något liknande spel. I ett POS-baserat system är spel de transaktioner som enligt konsensusreglerna kommer att belöna sin validerare med ett penningpris tillsammans med varje kedja som valideraren har satsat på.

Casper bygger alltså på idén att validerare kommer att satsa enligt andras spel och lämna positiva återkopplingar som kan accelerera konsensus.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends

16,977
46
Have questions? We have built an incredible community of blockchain enthusiasts from every corner of the industry. If you have questions, we have answers! Ask community
dt_robinson@yahoo.como

:smile:

dt_robinson@yahoo.como

Liking this one... very detailed

sushrut.deshmukh@yahoo.como

The discussion whether PoW is better than PoS or vice versa, with all their relative advantages and disadvantages needs to be discussed with a larger audience. For afterall Blockchain is all about consensus, then why not a consensus within a larger community. If PoW requires huge computing power as a consequence high consumption of electricity, then people must be encouraged to use alternate renewable energy sources. This cannot be a reason to sacrifice the security it provides Visavis less consumption of power associated with PoS. Entry barriers with PoW are high so not anyone can just join the network to validate the transactions which can be the case with PoS. The very idea of Blockchain is decentralized trustless transactions without the involvement of third parties, so then what purpose Casper and such serve ?

Anis Dabdio

can someone anwser my questions what did you mean by bets ? is the forgers create blocs like in the POW ? and how they create it technically? is the forgers have to stake and in the same time instale a node in his computer ? is that node a piece of code that validate & confirm txs automaticaly ? is the forgers has the ability to on/off that node ? and what happens if they do that ? how this node can know if this tx are valide/legal or not ? is this node use some computer ressources ? CPU ... ? how the other supply of coins in POS protocol minted or released ? (in total supply) how the validator can create an invalide bloc ?

gsdeclercqo

It looks like Vitalik and Ethereum team have a plethora of interwoven and conflicting interests to solve. I will start with the biggest agency problem everyone is ignoring: 1) How to give the VC's bankrolling Ethereum a clean exit with expected returns of >20x on exit. They will be pushing hard for POS as it will create scarcity of ETH and push up their token holdings vastly for an exit. We should not ignore that the VC's interests and ETH community interests might be wholly orthogonal to each other. 2) How to keep the little guy vested and reward his/her loyalty to maintaining the integrity of the blockchain? Is this not the whole point of blockchain? Decentralized and distributed custodians of trust? Heads up! That ideal is long dead with mining pools creating hidden centralized power structures whose interests might not always be best aligned to the future of ETH nor the little minnows contributing to their pools. So, while moving this hidden centralized (concentration of control) to POS will certainly free up restrictions for the Ethereum developers to make changes, it will not democratize anything. 3) Who is being rewarded for what economic value? This is a fundamental question that needs to be clarified. Simply having 'staking pools' as trust agents is going to create other imbalances. Who is going to pay for the processing of trust (transaction verification)? What is the infrastructure going to look like? Or is that also going to get centralized as we already have in banks and effectively shafting all the minnows? If someone ‘stakes’ a very large amount of ETH, but has no supporting hardware to process transactions, what is his/her economic value? When you buy bonds/equity and get a yield, you are lending money to another entity that will invest that money in other assets to create economic value. The more speculative the assets are, the higher the risk of your investment and consequently the higher the required yield. These yields are not arbitrarily set. They are set by the market pricing the perception of default and clearing accordingly. How is the reward system of 'staking pools' going to work? Who is creating what economic value, who is setting the interest yields and according to what risk perceptions? And, what (crypto) economics are going to managing ETHs price inflation other than artificially restricting liquidity through 'staking'? One always has to ask why should one person/entity be entitled to a return without taking any risk (i.e. investment in economic generating assets)? The only concept that generates a return without creating underlying economic value is a Ponzi scheme. There, the risks are aggregated and dumped onto the last one in. So, beware of misaligned economic fundamentals. 4) How to solve the ever-increasing energy burden of crunching hashes? Maybe this constraint should also be solved by market forces and Ethereum should just create the right incentives for the market to innovate in this space? - One thing they can do is to keep a lid on algorithm complexity growth so that it is proportional to Moore's Law thus ensuring mining/forging overheads remain sustainable. - Also, the increasing variable costs of crunching MH/KWh will create pressure to innovate for energy efficient solutions. Maybe the reward system can be changed to include KWh (and/or green power) consumed regardless of your regional tariff. There is a plethora of opportunities to innovation and create value here. It just needs the right incentives. Regardless of the trust agent’s end design (POS, POW or POS/POW hybrid), my advice is that Ethereum needs to ensure that market forces determine prices, yields and transaction processing capacity. ETH’s end design needs to focus on creating the right incentives for the various stakeholders who create economic value and carry the risks and then releasing control to the community.

James Lyndono

mining pools have far more than 1000eth, the pools will act as the forgers and people will contribute to the mining pool. As a result the system for most miners will stay relatively the same.

Gunnar Forsgreno

A later article https://blockonomi.com/ethereum-casper/ explained how small players would exist in a scenario of high stakes required; “For instance, Ethereum founder Vitalik Buterin has recently thrown around a guesstimate of needing approximately 1,000 ETH to be one of the network’s inaugural stakers. He said that number could be dropped down to as low as 10 ETH over time. Whatever the number ends up being, users will still be able to band together and create “staking pools,” just like there are robust mining pools in the Bitcoin and Ethereum communities today. You’ll simply pitch your desired amount of ether in, lock in down with your peers, and rake in the dividends together (to be shared proportionally, of course).” One motive for the POS scheme part from saving energy is the ability to speed up transactions. Such a direction takes some power out of the arguments that blockchain processing would make cryptocurrency impractical for many applications that need to occur frequently.

Larry Jacksono

Proof-of-Stake - ARE YOU SURE it's a good IDEA??? GPU mining business would stop and miners would concentrate in other currencies possibly getting rid of ethereum. It would most likely dramatically decrease ethereum's value. Moreover - it would be controlled by the richest minorities which is a typical scenario for self-oriented future plans and corruption. I'd suggest to stay at Proof-of-Work model and evolve the power and possibilities.. smart-contracts will cover expensive computer calculations, for instance, by powering autonomous AI technologies which could consist of sience research, transportation, robotics, etc, etc.. Much higher demand for electricity which becomes too expensive? - Tesla is solving that problem... People, why would we still keep on living by the old system model where the earth is for god's and slaves.. i like philosophy of Jacque Fresco and even ethereum could be the key to it.. not by the governments - by the people..

Alec Chalmerso

POS is an unfortunate, but possibly accurate acronym.

Adrian Lazaro

Hi.the system in a way Look ok.the problem what i SEE is that validators will ne constrain to buy 1000 ethereum.this will Allow only rich persons to become validators.this condition is wrong!!

Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today and earn 4 bonus blocks

Already have an account? Sign In