Bank Digital Currencies: Design framework of CBDC Solutions Around The World

Rajarshi Mitra

2 months ago
Bank Digital Currencies: Design framework of CBDC Solutions Around The World

Terwijl de wereld omarmt een cashless aanpak in het kielzog van de Covid-19 pandemie, Central Bank Digital Valuta of CBDC's zijn begonnen in het middelpunt. Het idee van de CBDC is om een digitale vorm van fiat-geld te hebben die gebruikt kan worden als wettig betaalmiddel en gegenereerd wordt door de centrale bank van het land. Verschillende landen over de hele wereld werken aan hun CBDC-projecten. Dus, in deze gids, gaan we:

Kijkend naar het potentieel van CBDC's.

Veelbelovende CBDC-projecten over de hele wereld

Ontwerp kader van CBDC's

Vox deed een interessant artikel enige tijd terug, waarin vijf specifieke vragen werden beschreven die de centrale banken zich moeten stellen bij de oprichting van een CBDC.

Moeten CBDC-betalingen via een rekening bij de centrale bank gaan? Of moet het rechtstreeks verbinding maken met de betaler en begunstigde?

Moeten centrale banken volledig vooruit te gaan van de traditionele papieren valuta?

Moet CBDC een constante, nominale waarde hebben zoals contant geld en munten? Of moet het rentedragend zijn, of geïndexeerd aan een geaggregeerde prijsindex?

Hoe zullen de CBDC's in de toekomst het monetaire beleid van de centrale banken veranderen?

Hoe verandert CBDC de interacties tussen centrale banken en diverse fiscale autoriteiten?

Dus, bij het stellen van deze vragen, definieerde Vox de kenmerken van een goed ontworpen CBDC als zodanig:

Het zou een kostbaar ruilmiddel moeten zijn.

Het moet een veilige opslag van waarde zijn.

Het moet op grote schaal beschikbaar worden gesteld voor het publiek.

Het moet relatief prijsstabiel zijn.

Wat zijn de voordelen van de implementatie van CBDC?

De kosten van het beheer van contant geld kunnen enorm variëren, afhankelijk van de geografie. Bijv. Landen gemaakt van verschillende afgelegen eilanden meestal ervaren een zeer hoge „kosten van contant geld.”

In traditionele financiële systemen kunnen de intermediaire kosten door het dak gaan. Een gecentraliseerde digitale valuta vermindert de noodzaak voor het hebben van verschillende tussenpersonen.

CBDC zou een zeer geldige methode voor financiële inclusie kunnen bieden. Feit blijft dat er een groot percentage niet-bankierde mensen over de hele wereld is. Volgens de Wereldbank is ongeveer 80% van de mensen in Indonesië, de Filippijnen en Vietnam, en 30% in Maleisië en Thailand, onbetaalbaar. In Myanmar heeft slechts 23% van de mensen een legitieme bankrekening. In een wereld waar het geldgebruik afneemt, kan het gebruik van CBDC ze opnemen in een financieel systeem.

CBDC kan het wereldwijde betalingssysteem een stuk veerkrachtiger maken. Momenteel is het betalingssysteem geconcentreerd in de handen van een paar grote bedrijven. Het gebruik van een op DLT gebaseerde munt kan hier een zeer positief effect hebben.

Volgens het IMF kan een goed uitgevoerde CBDC nieuwe digitale valuta's tegengaan. Privé uitgegeven digitale valuta's kunnen een wettelijke nachtmerrie zijn. Een in het binnenland uitgegeven CBDC dat in de nationale rekeneenheid luidt, zou dit probleem helpen oplossen.

Een van de grootste problemen met cryptocurrencies is de prijsvolatiliteit. Met CBDC's kunnen overheden een private blockchain gebruiken om de prijsvolatiliteit te beheersen. Hoewel dit compromissen zal sluiten op decentralisatie, kan het helpen het wijdverspreide gebruik van blockchain-technologie te vergroten.

Spreken van wijdverbreid gebruik van blockchain-technologie, het gebruik van CBDC's kan banken helpen om meer te experimenteren met Distributed Ledger Technology (DLT). Sommige centrale banken overwegen de mogelijkheid om CBDC alleen aan institutionele marktdeelnemers te verstrekken om op DLT gebaseerde activamarkten te ontwikkelen.

CBDC's kunnen de reactie van de economie op veranderingen in de beleidskoers verhogen. Bijvoorbeeld, tijdens een periode van langdurige crisis, kunnen CBDC's theoretisch worden gebruikt om negatieve rentetarieven aan te rekenen.

CBDC's kunnen bijdragen tot het stimuleren van concurrentie en innovatie in de financiële sector. Nieuwe deelnemers kunnen voortbouwen op de technologie om de betalingsruimte te betreden en hun eigen oplossingen te bieden. Het vermindert ook de noodzaak voor de meeste kleinere banken en niet-banken om hun betalingen via de grotere banken uit te voeren.

Aangezien elektronische en digitale betalingen overnemen van fysieke contanten, zullen de centrale banken ernaar kijken fysieke contanten te vervangen door haar elektronische equivalent, d.w.z. CBDC. Door dit te doen zal de opbrengst van het creëren van geld, aka, seigniorage, verdiend door de bank te verhogen.

Wat zijn de nadelen van de implementatie van CBDC?

Hoewel er enkele duidelijke voordelen zijn, moeten we ook kijken naar de uitdagingen om een evenwichtig beeld te krijgen.

CBDC's kunnen ervoor zorgen dat centrale banken hogere rentetarieven op leningen aanrekenen of een compressie van marges ervaren. Dit komt vooral omdat mensen in de verleiding zouden kunnen komen om deposito's van de banken op te nemen en hun munten vast te houden. In tijden van crisis kunnen mensen overstappen van hun deposito's naar CBDC's.

Als de vraag naar CBDC groeit, kan dit de balans aanzienlijk verhogen. Bovendien kunnen centrale banken gedwongen worden noodliquiditeit te verstrekken aan lokale banken die een snelle en massale uitstroom van financiering ervaren. Dit betekent dat centrale banken extra kredietrisico op zich nemen.

Er zijn veel verborgen kosten en risico's verbonden aan CBDC's waar de centrale banken in moeten spelen. Centrale banken zullen actief moeten zijn via verschillende kanalen, zoals de waardeketen van betalingen, klanteninterfaces, het bouwen van front-end portefeuilles, het onderhouden van de uitgebreide technologie, het bewaken van transacties en het verzorgen van AML en antiterrorisme beleid.

CBDC-oplossingen overal ter wereld

Nu hebben we een basisidee van hoe CBDC's werken, laten we eens kijken naar enkele van de implementaties over de hele wereld.

#1 SOV - De Marshalleilanden

SFB Technologies zal samenwerken met Algorand blockchain om de Marshallese soeverein (SOV) te bieden. Algorand is een open-source, puur proof-of-stake blockchain-protocol dat de ontwikkeling van schaalbare blockchain-native oplossingen voor real-world use cases mogelijk maakt.

Jim Wagner, mede-oprichter en CTO van SFB Technologies, legde uit waarom Algorand werd gekozen als het onderliggende protocol:

„Algorand werd geselecteerd na uitgebreid marktonderzoek tot de toonaangevende protocolopties. Het bedrijf heeft al verschillende mainstream use cases aangedreven en dankzij zijn unieke eigenschappen heeft het platform de functionaliteit die nodig is om de SOV wereldwijd uit te geven, te beheren en te distribueren. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de SOV wordt gebouwd op een schaalbaar en veilig platform.”

De regering van de Marshalleilanden zal nauwlettend toezicht houden op het SOV-project. Kenneth Kedi, voorzitter van het Marshallese parlement, zei:

„Ik ben enthousiast over de technologische samenwerking met Algorand. Hiermee vormt zich een sterke alliantie om het SOV-project te ontwikkelen. Dit is een nieuwe mijlpaal in de richting van de ontwikkeling van de financiële dienstensector van de Marshalleilanden.”

Het SOV-aanbod zal algoritmisch worden vastgesteld om elk jaar met 4% te groeien om de inflatie onder controle te houden.

#2 Digitale Yuan - China

Een woordvoerder van de People's Bank of China (PBOC) onthulde op de China Central Television dat pilot tests zijn momenteel aan de gang voor zijn nieuwe digitale valuta, aka DC/EP (digitale valuta/elektronische betaling). De tests worden momenteel uitgevoerd in de steden Shenzhen, Suzhou, Xiongan nieuwe gebied, Chengdu, en de toekomstige locatie van de Olympische Winterspelen. De bank maakte echter ook duidelijk dat de proeftesten niet impliceren dat de CBDC groen licht heeft gekregen voor toekomstig publiek gebruik.

„De huidige gesloten test van Digital Yuan heeft geen invloed op de commerciële werking van beursgenoteerde instellingen, noch heeft het invloed op de RMB-uitgifte- en circulatiesysteem, de financiële markt en de sociale economie buiten de testomgeving.”

Het DC/EP wordt getest in het kader van een vervoerssubsidieregeling voor overheids- en huishoudelijk personeel.

Digitale Yuan - Onder de motorkap

De vertegenwoordiger onthulde ook de volgende technische en ontwerpdetails over de digitale valuta:

Het heeft een tweelaags architectuur en een leveringssysteem met twee lagen.

Het maakt gebruik van „dual-offline” technologie om ervoor te zorgen dat transacties nog steeds worden verwerkt, zelfs als China's online bankieren en andere virtuele betalingsplatforms offline gaan vanwege een slechte netwerksignaalsterkte.

DC/EP werkt onafhankelijk van het bestaande banksysteem van China. Het is niet gekoppeld of afhankelijk van de bankrekeningen van de gebruikers.

De Digital Yuan wordt rechtstreeks uitgegeven door de PBOC, waardoor deze verschilt van andere cryptocurrencies.

De Digital Yuan zal worden ondersteund door het krediet van de natie om prijsstabiliteit te garanderen.

#3 Project Inthanon - Thailand

De CBDC-implementatie van de Bank of Thailand - Project Inthanon - bevindt zich in de derde fase. Inthanon is een samenwerkingsproject tussen de centrale bank en financiële instellingen. Het is bedoeld om een proof of concept te ontwikkelen en te testen voor de overdracht van binnenlandse wholesalefondsen met behulp van CBDC's. Momenteel testen ze de interoperabiliteit tussen grootboeken voor grensoverschrijdende geldoverdracht uit. De bank zal samenwerken met de monetaire autoriteit van Hong Kong om deze interoperabiliteit te onderzoeken.

Voordien heeft de bank tijdens fase II met succes de efficiëntie van de obligatiehandel en de reinkoopactiviteiten met DLT getest, waaronder interbancaire rechtstreekse handel en retrocessietransacties. Daarnaast heeft de bank onderzocht hoe DLT de banken kan helpen bij het afstemmen van klantenrekeningen en geldovermakingen in overeenstemming met de regelgeving om fouten en bijbehorende nalevingskosten te verminderen.

#4 RSK en de Centrale Bank van Argentinië

cbdc

De Central Bank of Argentina (BCRA) werkt momenteel aan een proof-of-concept (PoC) dat wordt aangedreven door RSK-technologie en de end-to-end traceerbaarheid van debiteringsvorderingen mogelijk maakt. De PoC is binnen het kader van de 2019 Financial Innovation Roundtable van de BCRA en zal worden gebouwd door de Blockchain Group, die bestaat uit IOV Labs, Sabra Group, Banco de la Provincia de Córdoba, BBVA, ICBC, Banco Santander, BYMA, Interbanking en Red Link.

Rootstock (RSK) is een slim contractplatform dat is verbonden met de Bitcoin blockchain via sidechain-technologie. Rootstock is geboren om compatibel te zijn met Ethereum's applicaties (het WEB3/EVM/Solidity-model), maar met behulp van Bitcoin als de onderliggende cryptocurrency. Het idee achter de creatie van RSK was om de Bitcoin blockchain smart contract functionaliteiten te geven.

Deze PoC vereist een samenwerking tussen de verschillende actoren zoals banken, clearinghouses, financiële agenten en verschillende technologieproviders. Het belangrijkste dat de BCRA wilde testen is Inter-Entity Messaging. Door praktische experimenten probeert BCRA, via RSK, de financiële sector te helpen blockchain-technologie en de potentiële voordelen ervan beter te begrijpen. Uiteindelijk wordt gehoopt dat de technologie zou kunnen worden gebruikt om meer eenvoudige en efficiëntere alternatieven voor de huidige clearingsystemen te ontwikkelen en ook de basis zou kunnen leggen voor digitale valuta's van de centrale bank in de toekomst.

Hoewel CBDC's inderdaad door veel verschillende landen worden verkend, zullen veel mensen de voorkeur geven aan gedecentraliseerde stablecoins. RSK onderzoekt dat aspect ook met de MOC en RIF On Chain projecten.

Andere opmerkelijke CBDC-projecten

Bahama's: De „Sand Dollar” heeft momenteel pilootprogramma's in twee van de grootste eilandketens.

Barbados: Een blockchain-gebaseerde versie van de Barbadiaanse dollar werd uitgebracht in 2016.

Frankrijk: De centrale bank van Frankrijk kondigde officieel een programma van experimenten aan om de interbancaire integratie van CBDC's te testen.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten: De centrale banken van de twee golfkrachtcentrales geven gezamenlijk een CBDC uit, genaamd „Aber”. Het doel is om de interbancaire handelsmogelijkheden te vergroten en de financiële samenwerking te stimuleren.

Zweden: De Riksbank, de Zweedse centrale bank, startte in 2017 het e-Krona project om de behoefte en de mogelijkheid van een CBDC te bestuderen. In februari 2020 kondigde de bank de lancering aan van een proefproject van het CBDC.

Turkije: de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, heeft de ontwikkeling van de digitale lira opdracht gegeven eind 2020 af te ronden.

Uruguay: De e-Peso werd succesvol bestuurd van november 2017 tot april 2018.

Conclusie

CBDC heeft de potentie om het landschap van de mondiale financiën positief te verstoren. Elektronische betalingen ter vervanging van fysieke contante transacties lijkt erop dat CBDC's nu een kwestie zijn van „wanneer” en niet „als”. Er zijn zoveel spannende implementaties over de hele wereld, dat je zeker een oogje in de gaten moet houden. Er zijn verschillende problemen met het huidige financiële stelsel, die door CBDC elegant kunnen worden verholpen. De uitdagingen waarmee de uitvoering ervan wordt geconfronteerd, zullen van land tot land veranderen. Daarom moeten de centrale banken werken aan een implementatie die het maximale bedrag aan waarde biedt, met name aan hun land.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends and get +16

1,621
Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today and earn 128 bonus blocks

Already have an account? Sign In