FINTECH EN EFFECTEN VAN DE CORONAVIRUSPANDEMIE

FINTECH EN EFFECTEN VAN DE CORONAVIRUSPANDEMIE

logo
Updated on: June 23rd, 2020 2020-06-23 10:28:05
This content has been Fact-Checked.
FINTECH AND IMPACTS OF THE CORONAVIRUS PANDEMIC The COVID-19 pandemic has taken the world by storm. This crisis too shall end – but its implications shall never be forgotten. Similar to the Great R

FINTECH EN EFFECTEN VAN DE CORONAVIRUSPANDEMIE

De COVID-19 pandemie heeft de wereld veroverd. Ook deze crisis zal een einde maken, maar de gevolgen ervan zullen nooit worden vergeten. Net als bij de Grote Recessie, als de financiële industrie leed aan een grote hervorming, de geboorte van fintech was kort daarna getuige. Op dit punt zijn we net begonnen met het voelen van de impact op de financiële markten, consumenten en bedrijven wereldwijd. Aan de andere kant heeft deze pandemie geresulteerd in de grootste katalysator voor digitale transformatie die we in jaren hebben gezien, waarbij het digitaliseren van je bedrijf is overgegaan van een good to-have, naar een must-have om te overleven. Het ontbreken van een digitaal element in iemands werk maakt hun product onverkoopbaar omdat de manier waarop consumenten reizen, werken, winkelen en interageren drastisch is veranderd. Wat betekent dit voor de fintech-industrie? De geschiedenis levert sterk bewijs van deze correlatie. Uit een studie over de „World Financial Crisis and Cybercrime” [1] blijkt dat de wereldwijde financiële crisis in 2008-2009 een toename van de spamproductie heeft veroorzaakt na de eerste ineenstorting van Lehman Brothers Bank, Bank of America en AIG. Naarmate de aandelenmarkten in de wereld crashten, probeerden spammers ontvangers te lokken door diensten te promoten die beweren schulden, hypotheken en andere fiscale of leningverplichtingen te elimineren of te gebruiken.” Daarom zal dit artikel trachten te schetsen hoe verschillende gebieden in de fintech-ruimte die zijn beïnvloed door de pandemie in discussie.

I. Betalingen

De kans op een recessie in 2020 is dramatisch toegenomen dankzij de ramingen van Good Justment [2] van een Amerikaanse recessie tegen eind maart 2021, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Internationale Monetaire Fondsen (IMF), evenals banken als JP Morgan hebben gedegradeerd hun schattingen voor de wereldwijde groei. Bedrijven die zich bezighouden met POS-machines hebben een negatief effect gehad omdat detailhandelswinkels snel hun deuren hebben gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen [3]. Bovendien is in de sector digitale betalingen vanwege de reisbeperkingen het aantal transacties gedaald als gevolg van de impact op vliegreizen en gastvrijheid, met een toename van annuleringen en restituties over de hele wereld [4].

Het is echter niet allemaal doom en somberheid in de fintech-ruimte. Door het hoge gebruik van e-commerce websites is er ook een lichte toename van digitale transacties, aangezien inwoners van verschillende jurisdicties geen andere keuze hebben dan online te shoppen. In Zuid-Afrika is online betaling Ozow getuige geweest van 35 -40% meer transacties omdat mensen zich onthouden van het aanraken van contant geld en POS-machines [5]. Het bedrijf heeft ook verklaard dat het getuige is geweest van de grootste vraag van apotheken en detailhandelaren.

Fintech is een complexe en veelzijdige sector — waar startups in de leenruimte het vinden van het gaan een beetje moeilijker, die in de betalingsverwerkingsruimte kunnen getuige zijn van een stijging in dat segment als gevolg van individuen die niet-contact gebaseerde digitale betaalmethoden gebruiken (portemonnees, P2P-overdrachten, contactloze betalingen) in plaats van contant geld. Een algemene regel die van toepassing is in alle segmenten van de industrie is de weg naar winstgevendheid. Dit gaat opstarters dwingen om te kijken naar manieren van het behoud van geld en het verkrijgen van klanten intelligenter, in plaats van te proberen te beginnen aan te krijgen-rijke snelle regelingen.

II. Kredietverlening

Traditioneel nemen particulieren leningen aan om grote aankopen te doen — maar aangezien de meeste fysieke winkels die een bepaald patroon van uitgavengedrag veroorzaken gesloten zijn, geven particulieren minder uit aan niet-essentiële zaken, wat leidt tot een gebrek aan „noodzaak” om geld te lenen om luxegoederen te kopen [6]. Bovendien worden velen geconfronteerd met een gedeeltelijke of volledige verlaging van de lonen, wat resulteert in niet-terugbetaling van kredietnemers die financiële moeilijkheden ondervonden als gevolg van een door COVID-19 opgelegde daling van het salaris. Bailout pakketten worden gezocht over de hele wereld met kredietverstrekkers in Italië, het Verenigd Koninkrijk en India hebben aangeboden terugbetaling vakantie. Dit zet een toon voor een afname van het aantal wereldwijd verwerkte leningen, omdat mensen lange tijd niet in staat zouden zijn leningen terug te betalen.

Aan de andere kant zijn leningen van essentieel belang voor kleine tot middelgrote ondernemingen die momenteel te lijden hebben als gevolg van de aankoop van minder klanten. Verschillende overheden helpen deze ondernemingen om zo mogelijk over te stappen op een technologisch bedrijf om geld sneller in handen te krijgen van kleine bedrijven dan commerciële banken.

III. Threigingen op cyberbeveiliging

De voordelen van bedrijven die in deze tijd hun 'online aanwezigheid' versterken, worden steeds meer tegengegaan door bepaalde kwesties die steeds vaker voorkomen. Een belangrijke opmerking die kan worden getrokken is dat het internet de wereld van de georganiseerde misdaad en de criminele markt heeft beïnvloed. Cybercriminaliteit bootst de mentaliteit van straatmisdaden na, en ze worden gezien als ze toenemen naarmate de samenleving gaat door veranderingen en uitdagingen. Nu de wereld zich momenteel richt op de enorme dreiging van de pandemie, met het grootste deel van de wereldbevolking onder een of andere vorm van lockdown, cybercriminelen zullen waarschijnlijk gedijen in een dergelijk klimaat.

Financiële instellingen staan in dit opzicht voor een zeer ernstige uitdaging en daarom is de behoefte aan een systeem dat niet alleen beschermt tegen, maar ook voorkomt met de komst van het coronavirus veel duidelijker geworden. De marktsituatie doet denken aan 2008, dat wil zeggen een crashende aandelenmarkt, een recessie en een maatschappelijke verschuiving naar de armoedegrens. Een studie van Cybersecurity Ventures voorspelt dat cybercrime de wereld zal kosten van meer dan 6 biljoen dollar per jaar in 2021, boven 3 biljoen dollar in 2015 [7].

Financiële dienstverleners lijken het voorkeursdoelwit te zijn voor cyberaanvallen. Finastra [8], een belangrijke leverancier van fintech technologie oplossingen voor wereldwijde banken, kondigde aan dat het ontdekte een inbreuk op de beveiliging op 20 maart 2020, waardoor het bedrijf te sluiten haar belangrijkste systeem als gevolg van een onbekende hacker groep probeert om malware te induceren in het netwerk door middel van een ransomware aanval. Dergelijke aanvallen komen niet alleen voor in ontluikende fintech-bedrijven, maar hebben zelfs invloed op de wil van de Europese Centrale Bank, die moest sluiten van de Banks' Integrated Reporting Dictionary website na routinematig onderhoud ontdekte een cyberaanval die de gegevens van haar nieuwsbrief abonnees in gevaar bracht.

Er zijn een overvloed aan voorbeelden die kunnen worden aangehaald, maar het belangrijkste afhaalpunt is dat de aard van aanvallen in de ruimte voor financiële diensten zal blijven groeien in mate van verfijning en in aantal, en de komst van het coronavirus zal alleen als katalysator dienen.

IV. Blockchain

De geleidelijke instorting, of op zijn minst seismische verschuiving, die het traditionele financiële systeem zal ondergaan, effent de weg voor de prominentie van systemen op een lager niveau. Door systemen op een lager niveau begrijpt men systemen die werken zonder, of met weinig tussenkomst, van structuren op hoog niveau die meestal gecentraliseerd zijn. P2P-betalingssystemen gedijen al in regio's waar gecentraliseerde financiële instellingen niet of moeilijk toegankelijk zijn, en met een nieuwe financiële instorting in de toekomst is het waarschijnlijk dat dergelijke P2P-betalingssystemen ook in populariteit zullen toenemen in regio's die als ontwikkeld worden beschouwd. Ook de toegang tot leningsystemen die microleningen mogelijk maken, kan voor het MKB levensreddend blijken te zijn. Dergelijke betalings- en kredietsystemen zullen enorm profiteren van het gebruik van blockchain-technologie, vooral omdat gecentraliseerde financiële instellingen tot nu toe de hoeksteen van vertrouwen zijn geweest voor deze systemen die inherent zouden profiteren van „vertrouwloosheid”.

De veerkracht van gedecentraliseerde, gedistribueerde systemen is ook een sleutelfactor in de oorlog tegen cybercriminelen, vooral omdat gegevens worden beschouwd als de 'nieuwe olie' en vaak het doelwit is van kwaadwillende aanvallen. Het beschermen van de nauwkeurigheid en bewaring van gegevens via blockchain-technologie wordt onderzocht, waarbij verschillende implementaties aan het licht komen [9]. Ook verder gedecentraliseerd van het Domain Name System zou cybercriminelen belemmeren in verschillende aanvallen, zoals DDoS-aanvallen.

Conclusie

De coronaviruspandemie heeft invloed op bedrijven van elke omvang. Hoewel het begrijpelijk is dat de meeste bedrijven online verhuizen om relevant te blijven, is het essentieel dat geïmplementeerde systemen toegang op afstand mogelijk maken en ervoor zorgen dat VPN en andere externe toegangssystemen volledig zijn gepatcht. De implementatie van multi-factor-authenticatie, het verbeteren van systeembewaking om vroegtijdige detectie en waarschuwingen te ontvangen en ervoor te zorgen dat alle machines correct geconfigureerde firewalls hebben, zijn een paar belangrijke essentiële cybersecurity om in overweging te nemen. Zoals hierboven is benadrukt, moeten toekomstige oplossingen echter de woorden „cutting-edge” in termen van hun beoordeling in gedachten houden; als dergelijke oplossingen gebruik maken van blockchain-technologie door middel van praktische verbeteringen in plaats van alleen blockchain te gebruiken omwille van het, dan moeten ze grondig worden overwogen. Afgezien van de technische vertakkingen, moet men ook de tijd nemen om naar middelen te kijken, te zien wat er nodig is om terug te schalen. Het loslaten van individuen zou de laatste optie moeten zijn, maar diep graven in gevestigde contracten, blijven drijven voor de komende acht tot twaalf maanden, terwijl niet in gevaar te brengen op cyberbeveiligingsmaatregelen, zal waarschijnlijk uw onderneming een succes maken.

_____________________

Wereld financiële crisis en cybercriminaliteit door Bashar Matameh et al, Int.J.Buss.Mgt.Eco.Res., Vol 2 (1) ,2011,124-130, Afdeling van Business Administration, Delmon Univesity ↑

laatst benaderd 27 april 2020 ↑

De CEO van Pine Labs, Amrish Rau, merkte op dat hun transacties een paar dagen geleden met 40% daalden. Dit zou ook kunnen worden gezien door de daling van de m-o-m-marktlimiet van grote betalingsverwerkers zoals Mastercard met een daling van 25% en Visa met een daling van 20% van de marktlimiet. ↑

In India, bedrijven zoals Razorpay hebben gezien een daling van 40% in online digitale transacties als gevolg van het verbod op reizen en als gevolg van annuleringen en restituties ↑

'Digitale betalingen stijgen te midden van COVID-19 angsten ', Sibahle Malinga, ITWeb toegang 27 april 2020 ↑

33-to-43-miljard dollar hit, volgens AllianceBernstein en BCG ↑

laatst benaderd 27 april 2020 ↑

laatst benaderd 27 april 2020 ↑

„Met behulp van Blockchain-technologie om Cyber Security te stimuleren”, Yuliia Horbenko toegang tot 27 april 2020 ↑

Beverly Tonna
As part of my role at Blockchain Advisory, I assist promoters of projects which have disruptive technology as the core of their business idea. Particularly, I advise clients wishing to conduct a token offering from Malta and also assist with the set up and ongoing compliance of virtual financial asset service providers. During the course of my work, I also advise entities within the FinTech space on matters which venture into the realms of traditional financial services.

Like what you read? Give us one like or share it to your friends and get +16 bl

13
Hungry for knowledge?
New guides and courses each week
Looking to invest?
Market data, analysis, and reports
Just curious?
A community of blockchain experts to help

Get started today

Already have an account? Sign In